Welke fitnessapparatuur heb je nodig?

Wanneer je wil beginnen met sporten, is de volgende vraag wellicht welke sport je dan wil uitoefenen. Er zijn namelijk zoveel verschillende manieren waarop je aan je beweging kunt komen. Voordat je besluit welke sport je gaat doen, is het eerst handig dat je vaststelt waarom je wil sporten: wat is je doel?

Cardio

Als je (voornaamste) doel is om af te vallen, dan werkt cardio hier het beste voor. Cardio is een vorm van sporten waarbij je het hart- en vaatstelsel traint. Door het uitvoeren van cardio gaat je hart sneller kloppen, waardoor je de bloedsomloop en de werking van het hart verbetert. Sporten die dit verbeteren zijn bijvoorbeeld fietsen, dansen, hardlopen of zwemmen.

Krachttraining

Is je doel vooral om meer spiermassa te kweken? Dan wordt krachttraining hiervoor aangeraden. Door middel van krachttraining daag je jezelf steeds meer uit om oefeningen te doen met zwaardere gewichten. Wanneer je dit consistent blijft doen, zal de spiermassa vergroten en zul je dit gaan merken aan jouw uiterlijk.

Wil je beginnen met krachttraining? Dan zijn er een paar tips die wellicht van pas komen. Vooral als je nog een beginner bent, is het handig om van tevoren een plan op te stellen. Hoe vaak per week wil je trainen? Welke oefeningen ga je dan doen? Als je een trainingsschema opstelt, zorg er dan voor dat deze bestaat uit oefeningen die helpen bij de punten die jij wil verbeteren. Daarom is geen enkel sportschema hetzelfde voor iedereen.

Welke fitnessapparatuur heb je nodig?

Als je de sportschool binnenwandelt, kunnen alle apparaten best overweldigend zijn. Ze zien er op het eerste oog misschien ingewikkeld uit, maar niets is minder waar! Afhankelijk van de delen van het lichaam die je wil trainen, zijn er diverse fitnessapparatuur goed om dit te doen.

Voor het trainen van de benen en billen, is een squatrek bijvoorbeeld perfect. Je kunt ook zonder rek squatten, maar het rek biedt je ondersteuning en maakt het makkelijker om de oefening uit te voeren. Een halterbank is ook een apparaat dat veel gebruikt wordt voor krachttraining. Je kunt er zowel oefeningen voor je biceps en triceps op uitvoeren, maar ook oefeningen voor je benen. Denk bijvoorbeeld aan hip thrusts.

Het is van de sportschool afhankelijk welke apparatuur er precies staat. Daarom is het aan te raden om tijdens je eerste bezoek eerst even rond te kijken: welke apparatuur is er aanwezig? Meestal staat er op het apparaat voor welke oefening(en) je het kunt gebruiken en hoe je deze uit moet voeren. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je altijd bij een medewerker van de sportschool terecht. Vervolgens kun je beslissen of je de apparatuur meeneemt in je trainingsschema, of dat je aan de slag gaat met bijvoorbeeld dumbells.

Terug naar blog