Waar moet je op letten bij een goedkope halterset?

Halterset voor thuis sporten

Als je aan krachttraining doet, is het aan te raden om een halterset aan te schaffen voor het thuis sporten. Met een halterset kun je namelijk meerdere oefeningen uitvoeren. Denk aan bankdrukken, squatten en deadliften. Deze oefeningen vormen vaak de basis van een krachttraining. Het is dus ideaal om thuis een halterset te hebben! Zo kun je al een volledige workout doen met een sportartikel. Ook kun je de halterschijven los gebruiken om bijvoorbeeld sit-ups mee te doen.

Wat is een halterset precies?

Een halterset bestaat altijd uit een halterstang en halterschijven. Deze halterschijven kunnen verschillende gewichten hebben. Het is aan te raden om schijven van tien en vijf kilo met elkaar te combineren. Op deze manier kun je een halterschijf toevoegen of verwijderen, afhankelijk van hoe zwaar je de verschillende oefeningen uitvoert. Meestal kun je naarmate je vordert in stappen van vijf kilo extra gewicht trainen. Ook kun je de kleine halterschijven gebruiken als hulpmiddel bij oefeningen als sit-ups of lunges.

Materialen haltersets

Haltersets zijn er in verschillende materialen. Zo heb je chroom, gietijzer, rubber, gripper gietijzer, kunststof en gripper kunststof. Wanneer we kijken naar de prijzen, zijn haltersets van chroom, gietijzer en rubber het duurst. Naast de prijs, zitten hier nog een aantal verschillen in.

Verschil in prijs en kwaliteit

Kunststof halterschijven zijn een stuk groter dan gietijzeren schijven van hetzelfde gewicht. Als je een halterset aan wil schaffen voor thuis sporten, dus eigen gebruik, is het aan te raden om te beginnen met kunststoffen haltersets. Dit zijn dus de goedkoopste haltersets. Wil je echter intensiever gaan sporten, of sport je al intensief? Dan is het aan te raden om gietijzeren of rubberen halterschijven aan te schaffen.

Wil je beginnen met thuis sporten en weet je niet wat handig is om als eerst aan te schaffen? Kijk dan eens naar haltersets. Vaak kun je een halterstang in combinatie met halterschijven aanschaffen. Bij zo’n set krijg je vaak wat korting en is het dus goedkoper dan een losse stang en losse schijven te kopen. Als je beginnend bent in het sporten, of nog niet zo intensief traint, is het aan te raden om een kunststof halterset te gebruiken. Deze is ook niet zo duur als een set van bijvoorbeeld gietijzer. Naarmate je vordert en intensiever gaat trainen, kun je ervoor kiezen om wel een gietijzeren halterset aan te schaffen.

Terug naar blog