Afvallen in combinatie met krachttraining

Wil je afvallen? Dan is het waarschijnlijk je plan om flink te gaan sporten en aan cardiotraining te gaan doen. De meeste mensen die willen afvallen doen dat. Ze staan uren op de loopband, doen aan cycling of rennen iedere dag een paar kilometer buiten. Veel mensen denken immers dat cardio de enige manier is om calorieën te verbranden en strakker te worden.

In principe is het waar dat je afvalt door cardiotraining, maar toch zijn er wat minpuntjes. En deze puntjes zorgen er weer voor dat alleen cardio helemaal niet zo nuttig is. Het is veel beter om aan cardio én krachttraining te doen als je wilt afvallen.

Krachttraining maakt afvallen nog makkelijker

Krachttraining maakt afvallen nog makkelijker en wel om de volgende redenen:

  • 1. Je verbrandt langer calorieën
  • 2. Je geeft je verbranding een boost
  • 3. Je kunt meer eten en valt toch af
  • 4. Je houdt je stofwisseling op gang
  • 5. Je wordt er strakker van
  • 6. Je ziet snel resultaat

1. Je verbrandt langer calorieën

Afvallen combineren met krachttraining is iets waar je waarschijnlijk niet aan denkt. De kans is groot dat je het idee hebt dat je van fitness alleen maar breed wordt en dat je met cardio sneller en beter vet verbrandt. Dit is niet helemaal waar. In tegenstelling tot cardio geeft krachttraining het zogenaamde ‘afterburn-effect’. Het komt erop neer dat je pas na je workout calorieën verbrandt.

Twee dagen calorieën verbranden

Door het afterburn-effect verbrand je zo’n twee dagen meer calorieën dan dat je voor je training deed. In totaal verbrand je dus veel meer calorieën dan tijdens je training alleen. Om deze reden is afvallen in combinatie met krachttraining dus zeer effectief.

2. Je geeft je verbranding een boost

Het houdt niet op bij het afterburn-effect. Wanneer je al een aantal weken of maanden aan krachttraining doet, geef je jouw verbranding een blijvende boost. Het trainen zorgt ervoor dat je altijd een hogere verbranding hebt. Dat zit zo: als je een tot drie keer per week traint, maak je steeds meer spierweefsel aan. Spieren verbranden meer calorieën dan vet, ook in rust. Een kilo spierweefsel verbruikt in rust zo’n honderd calorieën per dag.

3. Je kunt meer eten en valt toch af

Als je meer spiermassa krijgt, verbruikt je lichaam ook meer energie. Dit betekent dat je meer kunt eten zonder aan te komen. Je kunt dus evenveel eten als normaal en valt ook nog eens af. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je je spieren goed onderhoudt door voldoende rust te nemen én door ze te voorzien van de juiste voeding. Als je dat lukt, dan wordt afvallen veel makkelijker.

4. Je houdt je stofwisseling op gang

Als je wilt afvallen, kun je natuurlijk ook op dieet gaan. Echter, je loopt dan het risico dat je te maken krijgt met het bekende jojo-effect. Als je na een dieet weer in je normale eetpatroon vervalt, kom je direct weer aan. Dit komt, omdat je stofwisseling tijdens een dieet vertraagd wordt. Je lichaam krijgt minder calorieën binnen en verbrandt dus ook minder. Het is dus logisch dat je weer wat kilo’s aankomt als je weer meer gaat eten. Met krachttraining ga je het jojo-effect tegen. Doordat je meer spiermassa opbouwt, houd je je stofwisseling goed op gang en blijf je calorieën verbranden. Krachttraining werkt dus altijd beter dan een dieet.

5. Je wordt er strakker van

Een groot voordeel van afvallen in combinatie met krachttraining is dat je er strakker van wordt. Wanneer je alleen aan cardio doet, word je dunner. Je vet verdwijnt dan, maar er komt niets voor in de plaats. Je huid wordt slapper en hangt op sommige plekken. Iets dat je natuurlijk helemaal niet wilt. Met behulp van krachttraining zorg je ervoor dat je afvalt én strakker wordt. Je geeft je lichaam een nieuwere, fittere vorm. Je krijgt strakkere contouren en oogt slanker. Door aan krachttraining te doen, zie je er dus gezonder uit en creëer je een silhouet dat goed in proportie is

6. Je ziet snel resultaat

Een ander pluspunt van krachttraining is dat je het niet urenlang hoeft te doen. Met cardio ben je vaak erg lang bezig, voordat je eindelijk resultaat ziet. Met krachttraining is dat niet zo. Het is zelfs onverstandig om elke dag uren te trainen. Drie kwartier tot een uur trainen is al genoeg om snel resultaat te zien. Wanneer je net begint met fitnessen zit je al goed met één tot drie trainingen per week. Je hoeft dus niet heel je weekschema om te gooien om resultaat te zien.

Zo begin je met trainen

Als je wilt afvallen, dan hoef je geen specifieke spiergroepen te trainen. Het belangrijkste is dat je de grootste spiergroepen traint. Dit zijn je: Billen, Benen, Buik, Borst, Rug en Schouders.

Bouw het rustig op

Als je een beginner bent, is het verstandig om het rustig op te bouwen en lichte krachtoefeningen te doen. Ook daar kun je al veel resultaat mee bereiken. Aangezien ongetrainde spieren weinig spierkracht en uithoudingsvermogen hebben, is het belangrijk dat je zorgt voor voldoende rust tussen de trainingen. Houd na elke krachttraining minimaal 48 uur rust, voordat je weer gaat trainen.

Gewoon thuis trainen

Wil je graag afvallen, maar zie je jezelf niet zo snel met gewichten trainen op de sportschool? Dan is dat ook helemaal niet nodig. Met starterssets van Gorilla Sports kun je gewoon lekker thuis trainen op een tijdstip dat jij dat wilt. Met dumbells kun je de grote spiergroepen trainen. Begin met drie setjes van twaalf tot vijftien herhalingen per spiergroep. Voer de oefeningen rustig uit en forceer niets. Lukt het je niet om twaalf of vijftien herhalingen te doen? Train dan met een lichter gewicht. Zodra je de twaalf of vijftien herhalingen makkelijk haalt, kun je meer gewicht pakken.

Varieer zoveel mogelijk

Probeer elke training zoveel mogelijk te variëren qua oefeningen en voer ook eens nieuwe oefeningen uit. De eerste dagen kan het trainen erg zwaar zijn, maar na een paar weken merk je dat je spieren aan de oefeningen gewend raken en ga je echt resultaat zien. Je wordt strakker en slanker, waardoor het nóg veel leuker wordt om aan krachttraining te doen.

Terug naar blog