3 rugoefeningen met behulp van een sport bank

3 rugoefeningen met behulp van een sport bank

In ons royale aanbod vind je ook sportbanken, en zoals je van ons gewend bent in alle soorten en maten. Met een sport- of fitnessbank kun je zo goed als alle spiergroepen optimaal trainen. En zeker ook de rugspieren. En laten rugspieren nou net bij de meest belangrijke spieren van het lichaam horen. Goed dus om voor een sportbank te kiezen. Daar kun je alle kanten mee op.

Je traint ook meteen de core stability

De buik- en rugspieren zijn erg belangrijk. Ze vormen de kern van onze kracht. Vanuit deze spieren worden alle bewegingen aangestuurd. Met de sportbank train je de buik- en rugspieren en versterk je zo ook de core stability. Met behulp van een sportbank kun je genoemde spieren specifieker trainen.

Je kunt meer specifieke oefeningen uitvoeren, gericht op bepaalde buik- en rugspieren. De oefeningen zorgen ervoor dat de spieren nog positiever geprikkeld worden. En dat maakt het effect van de oefeningen sneller zichtbaar.

Met de sport bank uit onze collectie kun je echt alle kanten op

Laten we eens drie rugoefeningen die je met behulp van een sport bank uit ons assortiment kunt doen. Let wel, het zijn er nu drie, maar met de sportbanken uit onze collectie kun je nog veel meer gerichte oefeningen doen. Laten we beginnen met de oefening die zowel de buik- en rugspieren traint, de abdominal reverse curl. Je voert deze oefening vooral uit met een vlakke of een verstelbare sport bank.

Zorg dat je steeds spanning op de buik- en rugspieren houdt

Je gaat op je rug op de vlakke sport bank liggen. Vervolgens grijp je met beide handen boven je hoofd de fitnessbank vast. Je spant de buikspieren aan en strekt de benen en tilt ze lichtjes omhoog. Je stopt wanneer ze boven parallel zijn. Je spant je buikspieren aan terwijl je de knieën buigt en je benen omhoog brengt, richting de bovenkant van de sport bank dus. Je houdt even vast en brengt dan langzaam de benen terug in de beginpositie. Zorg dat je gedurende deze oefening steeds spanning op de buik- en rugspieren houdt.

Train beide kanten op identieke wijze voor een gelijkmatige spieropbouw

Het is overigens verstandig dat je voor deze oefening eerst de spieren opwarmt. In het geval van de rugspieren kun je dat doen met de bekende Cobra en de brug.

Kijken we naar een tweede rugoefening die je perfect uit kunt voeren met de sportbank, de bent over row. Deze oefening wordt ook wel in staande positie uitgevoerd, op een sportbank voer je deze oefening echter nog beter uit. Je legt een knie op de sportbank en blijft met je andere been op de grond staan. Je maakt vervolgens de roeibeweging, dat doe je met behulp van een dumbbell.

Dit doe je totdat de dumbbell zo ongeveer ter hoogte van je buik is. Zorg wel dat je beide kanten hetzelfde traint, ook met hetzelfde gewicht. Alleen dan bouw je de spieren namelijk mooi gelijkmatig op.

Sterke rugspieren maken bewegen in breed perspectief gemakkelijker

Sterke rugspieren maken bewegen in een breed perspectief gemakkelijk. Niet voor niets kiezen steeds meer mensen ervoor een sport bank aan te schaffen om zo nog beter de rug- en buikspieren te kunnen trainen. Een oefening die zich perfect leent voor de sport bank is ook de incline bench row.

Ook bij deze oefening maak je gebruik van een dumbbell. De oefening kan in de beginfase ietwat onwennig aanvoelen, uiteindelijk is het echter een geweldige oefening voor de gehele rugspier. Je voert deze oefening overigens uit op een verstelbare sport bank.

Maak de bekende roeibeweging

Je zet de leuning van de sportbank schuin omhoog en je neemt plaats op je buik op de sport bank. Je pakt de dumbbells zo vast dat je vingers naar elkaar toe wijzen. Dan maak je de bekende roeibeweging. Dat doe je door de schouderbladen naar elkaar toe te trekken. Je laat de dumbbells vervolgens weer rustig zakken en zo maak je een aantal herhalingen.

Niets is veelzijdiger dan een sportbank

En zo kunnen we gerust concluderen dat als je een thuisgym inricht, de sport bank een van de eerste dingen is die je koopt. Dat dankt de sportbank vooral aan de veelzijdigheid. Je kunt met de sport bank zo goed als alle spiergroepen trainen en zeker de belangrijkste spiergroepen: de buik- en de rugspieren. Pas als je klachten aan de rugspieren hebt, merk je dat je bij zo goed als alle bewegingen de rugspier gebruikt. En dus kun je maar beter zorgen dat je met de sport bank de rugspier in conditie houdt.

Terug naar blog