10 tips waarmee jij het sporten dit jaar wél blijft volhouden

Is het dit jaar je goede voornemen om (meer) te gaan sporten? Dan wil je dat natuurlijk volhouden. Als je begint met sporten, dan begin je meestal met veel goede zin. Je hebt er zin in, koopt nieuwe sportkleding en stelt een schema op om een paar keer per week te gaan sporten.

De eerste paar weken lukt het je prima om je aan je sportschema te houden en lekker te bewegen. Je hebt er plezier in en je merkt ook dat je er strakker en gespierder van wordt. Maar hoe meer weken er voorbij gaan, hoe minder vorderingen je opmerkt. Ook is het ‘nieuwe’ eraf en hierdoor heb je soms helemaal geen zin meer om te sporten.

De kans bestaat dan ook dat je, net al veel andere mensen, na een paar weken sporten afhaakt. Iets dat natuurlijk niet de bedoeling is. Het was immers je goede voornemen om gezonder te leven, te sporten en wat kilo’s af te vallen.

Hoe zorg je ervoor dat je het sporten blijft volhouden?

Beginnen met sporten is vaak gemakkelijk, maar het volhouden is een stuk moeilijker. Maar je weet natuurlijk ook hoe fijn dat gevoel is nadat je hebt getraind. Het gevoel alsof je weer bent opgeladen en de hele wereld aankan. Hoe zorg je ervoor dat je het sporten blijft volhouden? Wij geven je 10 tips zodat jij het sporten dit jaar wél blijft volhouden.

Tip 1. Start klein

Wist je dat je sporten veel langer volhoudt door klein te beginnen en juist niet fanatiek te starten? De term ‘hardlopers zijn doodlopers’ ken je vast wel. Zo is het ook met sporten. Een te fanatieke start leidt juist tot opgeven. Start dan ook klein met sporten. Als je een halve of een hele marathon wilt lopen, start dan eerst met een half uurtje hardlopen en doe dit twee keer per week. Regent het buiten? Of is het echt te koud om te hardlopen? Voer je training dan binnen uit op een loopband.

Tip 2. Stel jezelf doelen

Jezelf doelen stellen, kan je veel opleveren. Een doel zorgt voor een betere focus en geeft je meer richting. Je hebt dan een duidelijk beeld van wat je graag wilt bereiken. Wanneer je dat beeld voor je ziet, is het vaak veel makkelijker om het sporten te blijven volhouden. Noteer je doelen en bekijk regelmatig of je deze al (bijna) hebt behaald. Dit brengt ons bij tip 3.

Tip 3. Houd je prestaties bij

Het gros van de sporters houdt niet bij welke prestaties ze hebben behaald. Dit is zonde, want je vorderingen bijhouden, werkt juist heel motiverend. Door dit te doen, weet je namelijk hoe ver je al bent en wat je nog kunt verbeteren. Wanneer je dit niet doet, heb je eigenlijk geen idee hoe ver je bent. Deed je nu altijd al 12 squats achter elkaar? En tilde je vorige keer nu ook al 15 kilo? Je hebt gemerkt dat je langer kunt fietsen, maar hoeveel langer is dat precies? Je kunt geen antwoorden op je vragen geven en dit werkt demotiverend.

Noteer na een training dus altijd even wat je hebt gedaan en hoe het ging. Na een aantal weken heb je dan een goed overzicht van je vorderingen. Je ziet dan hoe snel je vooruit bent gegaan en dit levert je veel motivatie op. Het is dan veel makkelijker om het sporten te blijven volhouden.

Tip 4. Leg de lat niet te hoog

Het is natuurlijk onmogelijk om na een weekje trainen moeiteloos 10 squats te kunnen doen of 30 kilo te tillen. Leg de lat dus niet te hoog en begin klein. Pak het sporten rustig op en geef je lichaam de tijd om aan het trainen te wennen. Als je het op die manier doet, raak je niet overbelast en boek je sneller vooruitgang. Dit zorgt ook weer voor meer motivatie.

Wil je beginnen met krachttraining? Doe dit dan met een starters set voor thuis van Gorilla Sports. Dit set bevat alle materialen die nodig zijn om te beginnen met trainen.

Tip 5. Plan vaste dagen in voor je trainingen

Plan vaste trainingsdagen in en zie het trainen als een terugkerend onderdeel van je week. Leg je trainingsdagen vast in je agenda. De kans is dan een stuk kleiner dat je op dezelfde dag iets anders plant om niet te gaan trainen. Probeer je ook aan de sportplanning te houden, want zoals je weet; van uitstel komt afstel.

Tip 6. Plan je trainingen op het juiste moment van de dag

Plan je trainingen op een moment dat je echt tijd hebt om even een uurtje te bewegen. Je kunt bijvoorbeeld vroeg in de ochtend gaan sporten, maar ook ’s avonds. Door je trainingen op het goede moment te plannen, weet je zeker dat je meestal wel tijd hebt om te sporten.

Tip 7. Zorg voor afwisseling

Zorg voor afwisselende trainingen. Als je elke keer dezelfde workout doet, dan leidt dit al heel snel tot verveling. Een ander nadeel is dat je dan niet alle delen van je lichaam traint. Door je trainingen af te wisselen, blijft het sporten gevarieerd en houd je het veel beter vol. Kies de ene dag voor een cardiotraining van een uur. Train bijvoorbeeld 20 minuten op de crosstrainer en ga daarna een half uurtje fietsen op de magnetische indoor bike. Doe de andere dag een krachttraining waarbij je je benen, buik, billen of armen traint.

Tip 8. Zie het sporten als een noodzakelijke activiteit

Zie het sporten als een noodzakelijke activiteit voor jezelf. Een uurtje trainen is goed voor je lijf én voor je geest. Het is dé manier om tot ontspanning te komen en te ontstressen. Een heel groot voordeel van sporten is dat je er fitter van wordt en je je weerstand verbetert. Hierdoor loop je veel minder risico op gezondheidsklachten.

Tip 9. Bedenk goed hoe je jezelf na een training voelt

Als je een keer totaal geen zin hebt om te trainen, dan helpt het om te bedenken hoe je je na een training voelt. Je weet dat je jezelf na een uurtje trainen fitter en meer ontspannen voelt. Ook ben je trots op jezelf dat je toch bent gegaan. Dit gevoel is dé motivatie om wel te gaan trainen.

Tip 10. Verwen jezelf na het trainen

Na een intensieve sportsessie mag je jezelf best een keer trakteren op een luie Netflix-sessie en een flink stuk chocolade. Door jezelf te verwennen na een training, houd je sporten veel beter vol en blijft het leuk.

Terug naar blog