Zo pak jij je fitnessritme weer op na de feestdagen

Zo pak jij je fitnessritme weer op na de feestdagen

Sinterklaas, de kerstdagen, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag: december is een periode van veel gezellige feestdagen. Helaas zijn deze dagen wel funest voor je fitnessritme én je gewicht. De kans is groot dat je tijdens deze drukke feestmaand nauwelijks aan sporten bent toegekomen en wel ongezonder hebt gegeten. Tijd dus om het fitnessen weer op te pakken dus. Alleen hoe pak je dat aan?

Alles draait om balans als je op gewicht wilt blijven. Als je een dag wat ongezonder of meer eet, dan kun je dit de volgende dag vaak weer compenseren. Er is dan niets aan de hand. Maar wanneer je een aantal dagen boven het gemiddeld aantal calorieën komt, dan kom je wel wat aan. Vooral wanneer je niet meer sport. De kilo’s vliegen er dan aan.

Door de vele feestmaaltijden en het weinige sporten, is het dus heel logisch dat je in december wat bent aangekomen en nu minder strak bent. Je hebt meer gegeten, nauwelijks op je voeding gelet en veel minder bewogen. Natuurlijk wil je die overtollige kilo’s kwijt, weer strakker worden en je fit voelen. Met onze onderstaande tips gaat het je zeker lukken om je fitnessritme weer op te pakken.

1. Stel jezelf nieuwe fitnessdoelen

Het nieuwe jaar is net begonnen en dit geeft je weer nieuwe kansen. Stel nieuwe doelen voor jezelf om deze te behalen. Niets werkt zo motiverend als het hebben van een doel waar jij voor wilt trainen. Dit doel hoeft echt niet heel groot te zijn, als het jou maar motiveert. Bovendien moet het een realistisch doel zijn. Voorbeelden zijn je fitter voelen, 4 kilo afvallen, een bepaalde oefening goed onder de knie krijgen of sterker worden. Stel je doelen steeds weer bij, zodat je gemotiveerd blijft.

2. Begin met lichtere trainingen

Als je na een maand weer begint met trainen, is het verleidelijk om weer te starten op het niveau waar je bent geëindigd. Doe dit niet, want je vraagt dan te veel van je lichaam. Je loopt dan het risico op een blessure. Als je een paar weken niet hebt gesport, is je lichaam iets veranderd. Je spiermassa is wat geslonken, je ademhaling is veranderd en je conditie is wat achteruit gegaan. Begin dus met lichtere trainingen en kies voor minder gewicht. Bouw de intensiteit langzaam op, zodat je na een aantal weken weer op je oude niveau zit.

3. Plan het sporten weer in je agenda

Plan het sporten weer in je agenda. Als je vaste momenten voor je fitnesstrainingen vrijhoudt, sla je minder snel een training over. Het lukt je dan veel beter om het trainen weer op te pakken.

4. Realiseer je dat de zomer er weer aankomt

Het lijkt nu nog erg ver weg, maar de zomer komt weer dichterbij. Hierbij hoort natuurlijk ook zomerse kleding. Door nu al weer te beginnen met sporten, zorg je ervoor dat jij al zomerklaar bent voordat de zomer echt begint.

5. Sport samen met een fitnessbuddy

Heb je een home gym? Nodig je fitnessbuddy dan uit om samen die decemberkilo’s eraf te trainen. Samen sporten zorgt voor nog meer motivatie. Bovendien presteren de meeste mensen beter wanneer ze met iemand trainen. Je bent minder snel geneigd om een fitnesstraining af te zeggen, omdat je sportmaatje op je rekent. Verder geef je vaak net iets meer dan anders. Als jouw maatje nog een extra herhaling maakt, dan wil jij dat immers ook kunnen.

6. Geef jezelf een nieuwe sportoutfit cadeau

Niets is zoveel fijner dan trainen in een nieuwe sportoutfit. Bij een nieuw fitnessjaar hoort ook een nieuwe fitnessoutfit. Hiermee krijg je al direct meer zin om lekker te trainen.

7. Beloon jezelf tussendoor

Heb je aan het eind van de maand een doel behaald? Beloon jezelf dan met een nieuw item, zoals een nieuwe halterset, weerstandsbanden of een bokszak.

8. Besef dat je je geestelijk ook weer beter gaat voelen

Ook al zijn de feestdagen altijd erg gezellig, toch brengen deze dagen ook veel stress en verplichtingen met zich mee. Door het fitnessen weer op te pakken, train je deze stress er weer af. Sporten is namelijk niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest.

9. Eet gezond en drink voldoende

Na een maand vol etentjes en lekkernijen is het niet alleen tijd om weer te fitnessen, maar ook om weer in balans te komen. Als je weer begint met fitnessen, is het verstandig om te kiezen voor een uitgebalanceerd voedingspatroon. Kies voor pure, gezonde producten en vermijd suikerrijke producten zoveel mogelijk. Door dit te doen, voorkom je een opgeblazen gevoel en kun je veel lekkerder trainen. Let er ook op dat je voldoende drinkt, minimaal twee liter per dag. Zo drijf je de afvalstoffen in je lichaam sneller af.

10. Ga thuis fitnessen

Heb je geen tijd om in het nieuwe jaar naar de sportschool te gaan? Of heb je er geen zin in om in dat koude winterweer naar een gym te fietsen of te rijden? Dan kun je natuurlijk ook thuis gaan fitnessen. Het voordeel is dat je dan niet gebonden bent aan de openingstijden van de sportschool. Met een home gym kun je sporten op tijden dat het jou uitkomt. Bovendien hoef je dan nooit meer te wachten tot er een apparaat vrij is, iets dat bij een sportschool regelmatig voorkomt. Je kunt gewoon direct gaan sporten en hoeft met niemand rekening te houden.

Probeer minimaal drie keer per week te trainen, gedurende 45 minuten. Je zult zien dat je met een aantal kleine fitnessitems heel gemakkelijk kunt trainen en je fitnessritme binnen no time weer oppakt.

Bekijk onze bestsellers

Wil jij je fitnessritme weer oppakken en thuis gaan fitnessen? Bekijk dan eens de bestsellers op onze homepage. Wij breiden ons assortiment met sportartikelen continu uit. Ben je benieuwd naar onze nieuwe artikelen? Check deze dan hier.

Blijf op de hoogte van onze sportdeals

Wil je op de hoogte blijven van onze sportdeals? Abonneer je dan gratis op onze nieuwsbrief, zodat jij altijd weet welke fijne acties we hebben. Of volg ons op Facebook en Instagram voor de laatste sportdeals en nieuwtjes.

Terug naar blog