Zo implementeer je cardio in je fitnessroutine

Cardio is meer dan alleen rennen

Als je wilt afvallen of je uithoudingsvermogen wilt verbeteren dan is cardio perfect voor jou. Cardio staat voor het trainen van de conditie van je hart en longen. Dit is het tegenovergestelde van krachttrainingen waarbij het draait om zware oefeningen. Vaak associëren mensen het onterecht alleen met het rennen op een treadmill. Echter is het veel meer dan dat. Hieronder is een lijstje met cardio oefeningen die je kan implementeren in je fitnessroutine ongeacht of je thuis, de sportschool of buiten sport.

Touwtjespringen

Touwtjespringen is al lang niet meer alleen maar voor het schoolplein. Wist je dat touwtjespringen onder vechtsporters erg populair is? Dit wordt gedaan als warming up. Het is ideaal omdat je geen ervaring nodig hebt om te kunnen touwtje springen. Of je nou een beginner bent die aan je conditie wilt werker of een gevorderde sporter bent touwtje springen bied wat variatie aan je routine. Daarnaast staat tien minuten gelijk aan 30 minuten hardlopen. Geen zin in hardlopen dit keer? Ga dan tien minuten touwtjespringen!


Ga dansen

Al wat jaren geleden is het spel Just Dance uitgekomen. Een spel waar zoals de naam al aangeeft je moet dansen op klassieke en vooral fouten nummers. Het spel werd al snel ontdekt en veel gespeeld. Eigenlijk was het een vermomde training waarbij mensen veel beweging kregen zonder zich dit echt te realiseren. We zien vaker dat dansen populairder wordt vooral bij fitness. Kijk maar bijvoorbeeld naar het Latijns-Amerikaanse Zumba dat is komen overwaaien. Hoe dan ook dansen is en blijft een leuke afwisseling in ieders fitnessroutine.


Ga een stukje fietsen

Tegenwoordig zitten we veel op de bank of aan een bureau, ongeacht of we dit door hebben of niet. Kijk maar eens naar hoeveel tijd je in de auto besteed of in het openbaar vervoer. Heb jij het geluk dat je dichter bij je werk woont? Overweeg dan om naar je werk te fietsen! Door te fietsen train je je onderlichaam en kan je zeggen dat je nooit leg day hebt geskipt.

Hula hoop je fit

Nog zo’n schoolplein dingetje dat gezonder bleek te zijn dan dat we toentertijd realiseerde. Hula hoop is een goede training voor het hele lichaam waarbij vet en calorieën worden verbrand. Het kan een leuke afwisseling zijn vooral in combinatie met muziek!

Zwemmen is leuk en gezond

Als je naar de opties kijkt en denkt: is dit werkelijk iets voor mij? Dan maak je geen zorgen, je kan er altijd nog voor kiezen om te gaan zwemmen. Zwemmen is een goede cardio workout waarmee je gewrichten niet belast. Als je zwemt train je je hele lichaam, maar afhankelijk van de techniek ligt de focus op verschillende spieren. Bij de schoolslag train je je rug en bovenbenen. Bij de rugslag train je vooral je bilspieren en bovenlichaam. Als je veel achter een bureau werkt is de rugslag ideaal om de spanningen in je nek te verzachten.

Last but not least is de borstcrawl. Bij de borstcrawl wordt zoals de naam al zegt de borst getraind. Echter is het niet alleen de borst, maar natuurlijk ook je schouders, buikspieren, heupen en benen. Kortom een goede workout.

Maar hoelang moet je nu eigenlijk gaan zwemmen om de resultaten ervan te zien? Het advies is om drie keer dertig minuten duursport te doen. Dit hoeft niet alleen maar zwemmen te zijn! Je kan het ook afwisselen met andere workouts.

Kortom er is genoeg te bedenken om cardio in je fitnessroutine te implementeren. Waar begin jij mee?

Terug naar blog