Waarom vrouwen aan krachttraining zouden moeten doen

Wat is écht trainen precies?
Ik heb het over ‘écht trainen’ maar wat is dat nu precies? Sportmagazines staan vol met lachende dames die op een fitness matje een 2 kg kettlebel omhoog houden of op één been met gewichtjes side raises doen. Helaas zal je wanneer je op zo’n manier traint nooit je fitnessdoelen behalen, simpelweg omdat je slechts kleine spiergroepen minimaal prikkelt. Met écht trainen doel ik dan ook op het stelselmatig toedienen van prikkels aan de spieren, waardoor deze zich telkens moeten aanpassen aan de belasting en daardoor sterker worden.
Veel gehoorde redenen waarom vrouwen het échte trainen liever vermijden:
- Met cardio val ik sneller af;
- Ik wil geen mannenlichaam krijgen;
- Ik voel me ongemakkelijk in een krachthonk omdat iedereen mij aankijkt.
Je voelt het al aankomen, in deze blog ga ik al deze argumenten er keihard onderuit halen en er zo voor zorgen dat jij geen reden meer hebt om niet aan krachttraining te doen.
Met cardio val ik sneller af
Misschien lijkt dit wel zo, maar feitelijk gezien is dit niet het geval. Hoewel je door cardio zeker kunt afvallen, kun je door het doen van krachttraining in dezelfde tijd nog meer afvallen. Als je traint om af te vallen, dan raad ik wel aan om zogenoemde ‘compound exercises’ aan je trainingsschema toe te voegen. Door meerdere en het liefst grote spieren tegelijk te trainen zorg je ervoor dat je hartslag goed omhoog gaat én dat je spiermassa krijgt. Nu niet meteen bang worden voor een mannenlichaam (daar kom ik zo op terug), geloof mij, dat gebeurt echt niet zomaar. Wanneer ik het heb over compound exercises, kun je denken aan oefeningen als clean & press, burpees en squats. Verder raad ik aan om tussen je oefeningen door een ‘actieve rust’ te doen. Een misleidende naam, want een actieve rust is alles behalve rustig. Bij een actieve rust kun je denken aan touwtje springen, jumping jacks en high knees. Doe je actieve rust zo’n 20 tot 30 seconden tussen je oefeningen door in plaats van een echte rust.
Nu zul je jezelf afvragen waarom deze manier van trainen dan effectiever is om af te vallen dan cardio. Dit komt omdat je met deze manier van trainen je lichaam écht laat werken, hierdoor verbruik je veel energie. Daarbij geldt de stelregel, voor iedere kilo spieren die je lichaam aankomt, verbruikt je lichaam zo’n 100 kilocalorieën meer in rusttoestand. Dat zijn dus 100 kilocalorieën die je lichaam extra verbrandt zonder dat je er iets voor hoeft te doen.
Waarom lijkt het dan dat ik met cardio sneller afval dan met krachttraining? Dit komt doordat je met het doen van cardio energie verbruikt, maar in sommige gevallen ook spieren verbrandt. Dit resulteert in een lager gewicht op de weegschaal en een slanker gevoel.
Wanneer je krachttraining doet, kom je gegarandeerd spiermassa aan. Wat, zoals eerder gezegd, gunstig is omdat hier je basaal metabolisme (wat je verbrandt in rusttoestand) van omhoog gaat. Maar het nadeel hiervan is dat de weegschaal hierdoor een onrealistisch beeld van je progressie weergeeft. Ook kun je met krachttraining beter vorm geven aan je spieren. Daarbij komt dat je met een workout die bestaat uit compound excersises steeds afgewisseld met een actieve rust, vaak meer kilocalorieën verbrandt dan met een cardio workout.
Ik wil geen mannenlichaam krijgen
Het beeld dat veel vrouwen bij krachttraining hebben, is dat ze immens gespierd worden. Zoals vrouwelijke bodybuilders uit de gouden tijd van Arnold Schwarzenegger. Laat ik als eerste argument geven dat deze bodybuild dames, voordat zij zo gespierd waren, jarenlang dagelijks intensief hebben getraind. Daarbij is het resultaat wat deze dames hebben behaald vaak niet alleen te danken aan hun jarenlange intensieve training, hoewel het veelal ontkend wordt, kun je er vanuit gaan dat vrijwel al deze bodybuild dames hun lichaam een handje geholpen hebben door anabolen te gebruiken. Kortom, het is onmogelijk om ‘zomaar’ zo’n lichaam te krijgen. Je krijgt alleen zo’n lijf wanneer je er jarenlang heel je leven op inricht wat betreft voeding, training en supplementen. Zelfs voor mannen is het nog een hele opgave om zoveel spiermassa te creëren als deze bodybuild dames hebben. Dit terwijl mannen van nature meer testosteron (het effectieve hormoon in anabolen) in het lichaam hebben.
Daarnaast zijn er verschillende methodes van krachttraining. Zo kun je met maximale krachttraining met heel weinig herhalingen en heel veel gewicht trainen op spiergroei óf juist trainen op meer spierdefinitie met minder gewicht en meer herhalingen. Hierdoor zal je geen groot maar juist een goed gevormd lijf krijgen.
Ik voel me ongemakkelijk in een krachthonk omdat iedereen mij aankijkt
In een krachthonk ontkom je er niet aan dat mensen naar je kijken. Ik doe het zelf ook. Als personal trainer bestaat de helft van mijn werk uit observeren. Als ik kijk dan controleer ik je houding en soms geef ik een tip. Maar ik begrijp goed dat je jezelf ongemakkelijk kunt voelen in een krachthonk. Gelukkig bevind jij je nu op GorillaSports.nl waar je alle benodigde krachttraining materialen voor thuis kunt kopen. Zo kun je effectief aan je figuur werken in je eigen privé krachthonk(je). Deze kun je uiteraard zo groot maken als je zelf wilt. Een paar kettlebells, dumbells en een halterstang en je kunt al aan de slag!
Conclusie
Ik wil alle vrouwen die actief met hun figuur bezig (willen) zijn adviseren om aan krachtraining te doen. Ik beloof je dat je geen bodybuild figuur zult krijgen! Daarbij kun je met de fitnessapparatuur van Gorilla Sports ook nog eens lekker thuis in je eigen omgeving aan de slag. Vind je het een hoge drempel? Laat het dan je goede voornemen voor 2016 zijn. En vertrouw me, je omgeving zal je steunen en daarbij is de kans groot dat je het nog leuk gaat vinden ook!
Succes!
Auteur: Bart Kaats
Terug naar blog