Verschillende Soorten Stangen

Als je begint met krachttraining, zul je al snel merken dat er verschillende soorten stangen en sluitingen beschikbaar zijn om je training te ondersteunen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende soorten stangen, zoals de dumbell stang, barbell stang, EZ curl stang, tricep trainer, olympische stang en de vaste halterstangen. Daarnaast bespreken we de twee meest voorkomende sluitingen, namelijk de veersluiting en de schroefsluiting. Door meer inzicht te krijgen in de kenmerken en toepassingen van deze stangen en sluitingen, kun je beter beslissen welke het beste past bij jouw trainingsbehoeften.

Dumbell stang

De dumbell stang is een veelzijdige stang die aan beide uiteinden gewichten kan dragen. Het stelt je in staat om onafhankelijke bewegingen uit te voeren, waardoor je elke kant van je lichaam apart kunt trainen. Dumbell stangen zijn ideaal voor isolatieoefeningen en het opbouwen van stabiliteit en coördinatie.

Barbell stang

De barbell stang is een lange stang met gewichten aan beide uiteinden. Deze stang wordt vaak gebruikt voor compound oefeningen waarbij meerdere spiergroepen tegelijkertijd worden getraind, zoals squats, deadlifts en bench presses. Barbells bieden de mogelijkheid om zwaardere gewichten te tillen en zijn ideaal voor het opbouwen van kracht en spiermassa.

EZ Curl stang

De EZ curl stang heeft een gebogen vorm die de belasting op de polsen en onderarmen vermindert. Deze stang is specifiek ontworpen voor bicep curls en andere oefeningen gericht op de biceps. Het helpt bij het isoleren van de spieren in de bovenarmen en kan variatie toevoegen aan je trainingsschema.

Tricep trainer

De tricep trainer, ook wel bekend als de tricep bar, heeft twee parallelle handgrepen in het midden en is specifiek ontworpen voor het trainen van de triceps spieren. Het biedt een goede grip en stabiliteit tijdens tricep extensions en andere tricep-oefeningen.

Olympische stang

De olympische stang is een robuuste en zware stang die wordt gebruikt in olympisch gewichtheffen en powerlifting. Het heeft een standaard lengte en gewicht en wordt gekenmerkt door draaiende mouwen aan beide uiteinden. Deze draaimechanismen verminderen de belasting op de polsen en ellebogen tijdens complexe bewegingen, waardoor het geschikt is voor serieuze gewichtheffers en powerlifters.

Vaste halterstangen

De vaste halterstangen zijn compactere varianten van de barbell stang, waarbij de gewichten permanent aan de stang zijn bevestigd. Ze zijn handig voor aerobics, groepslessen en lichte krachttraining. Deze stangen zijn vaak beschikbaar in verschillende gewichtsklassen, zodat je kunt kiezen welke het beste bij je niveau past.

Veersluiting & Schroefsluiting

Veersluitingen zijn clips met een veermechanisme die worden gebruikt om de gewichten op hun plaats te houden. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en vereisen geen extra gereedschap. De schroefsluiting, zoals de naam al aangeeft, bestaat uit een schroefdraad die op de stang wordt gedraaid om de gewichten op hun plaats te houden. Schroefsluitingen zorgen voor een sterke grip en zijn ideaal voor het beveiligen van zwaardere gewichten op de stang. Ze worden vaak gebruikt bij olympische stangen en andere zware stangen waarbij extra veiligheid en stabiliteit belangrijk zijn.

Terug naar blog