Tips om meer groenten te eten, kom jij aan die 250 gram?

Waarom is het eten van groente zo belangrijk?

Natuurlijk goed om te weten waarom je meer groenten toe gaat voegen aan je maaltijden. Dit kan je extra motivatie geven, want iedereen wil bijvoorbeeld toch een langer leven? Uit een onderzoek van het Population Health Research Institute blijkt dat een dagelijkse portie van 375 tot 500 gram groente, fruit of peulvruchten het sterfterisico verlaagt! En naast dit grote voordeel vermindert het eten van meer groenten de kans op ziekten, is het een bron van kalium (bloeddruk verlagend), zal je ervan afvallen, gaat je huid stralen en kan je er lekker veel van eten. De oermens at bijvoorbeeld wel 500 tot 1000 gram groente per dag!

Wil je écht veel gezondheidsvoordelen halen uit het eten van groente? Dan kan je het best een groot deel rauw eten. Groenten verliezen namelijk 20 tot 50 procent van hun vitaminen als je ze te lang of heet bereid.

Maak het jezelf lekker (en) makkelijk

Goede voornemens werken het best als je niet te veel moeite hoeft te doen. En met dit goede voornemen helpt het ook als het eten van groenten je lekker smaakt. Bepaal dus eerst wat jij lekker vindt. Hou je van gegrilde groenten? Of liever een frisse salade? Ben je gek op aubergine? Of hou je van wortel? Schrijf uit welke groente je lekker vindt!

Vervolgens kijk je naar jouw favoriete groenten en bepaal je wat je hiermee kan maken. Als je groente eigenlijk écht niet lekker vindt, kan je het alsnog goed verbloemen in bijvoorbeeld een kruidige curry, een lekkere soep, wortelcake, pastasaus of zelfs op je pizza. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ook kan het grillen van groenten de smaak verbeteren, wat je ook makkelijk in de oven kan doen. Heb je wel eens gesneden wortel, aubergine en courgette in de oven gegooid met wat olie, zout en peper eroverheen? Met een beetje goede oven ruikt de keuken al snel superlekker. Je kan deze groenten vervolgens in een wrap rollen, op je een broodje leggen met wat hummus of door een salade gooien. Zo lekker en makkelijk kan het zijn!

Zet het op je boodschappenlijstje

Wanneer we naar de supermarkt gaan, halen we vaak de dingen waar we op dat moment zin in hebben. En laat dat nou niet vaak groente zijn. Daarom is het maken van een boodschappenlijstje zo belangrijk! Neem dat lijstje met jouw favoriete groenten dus maar mee in de boodschappentas.

Terug naar blog