Vijf tips die je helpen bij het voorkomen van een burn-out
Share
Als je voor een lange periode last hebt van stress, kan je lichaam dat op een gegeven moment niet meer verwerken. Je ‘reserves’ zijn als het ware op, waardoor je een burn-out kunt oplopen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een té hoge werkdruk, geldproblemen, een zware studie of problemen in je privéleven. Als je aan jezelf merkt dat je je slecht kunt concentreren, vaak moe bent, veel piekert, geen energie hebt voor de dagelijkse dingen en continu een gejaagd gevoel hebt, ga je richting een burn-out. Volg daarom onderstaande tips op om ervoor te zorgen dat je dit voorkomt!
Neem regelmatig rust
Tegenwoordig staan we altijd ‘aan’. Of dit nu is voor werk, sport, vrienden, familie of het huishouden, als al je dagen continu vol zitten met ‘moetjes’, kan dat je op een gegeven moment opbreken. Het is daarom belangrijk om regelmatig je rust te nemen. Zorg ervoor dat je minstens één vrije dag in de week overhoudt voor jezelf. Ga die dag even een paar uurtjes een serie kijken, sporten, mediteren of wandelen. Doe in ieder geval iets waar jij energie van krijgt en waarbij je jouw dagelijkse zorgen even opzij kunt zetten. Maak vooral een wekelijkse planning, waarin je ook jouw ‘me-time’ opneemt.
Zorg goed voor je lichaam
Gezonde voeding in combinatie met voldoende beweging is ontzettend belangrijk voor je mentale gesteldheid. Het is inmiddels bewezen dat gezonde voeding een positief effect heeft op je energielevel en daardoor ook je mindset. Eet daarom genoeg voedingsmiddelen met vitamines B en C en vermijd bewerkt voedsel, alcohol en suiker zoveel mogelijk. Van deze laatste dingen wordt je energielevel namelijk juist laag.
En wat betreft de beweging: dagelijks een half uur intensief bewegen is al genoeg. Daarnaast kun je ook je beweging halen uit kleine veranderingen. Pak bijvoorbeeld eens wat vaker de fiets, neem de trap in plaats van de lift, loop heen en weer als je belt of ga tien minuutjes wandelen in je pauze.
Praat met mensen uit je omgeving
Voel je dat het soms even te veel wordt? Praat erover! Als je je gevoelens, en daarbij dus ook je emoties, opkropt, gaat dat je op een gegeven moment opbreken. Zodra je er met iemand over praat, zul je zien dat er een last van je schouders valt. Het is absoluut geen taboe om aan te geven dat je het leven af en toe best zwaar vindt.
Luister naar je lichaam
Je lichaam is van nature erg goed in het aangeven van grenzen. Zodra je te veel van jezelf vraagt, stribbelt je lichaam met alles wat het in zich heeft tegen en roept het eigenlijk heel hard ‘nee, nu is het even genoeg’. Als je dit gevoel ervaart, luister daar dan vooral naar. Het is belangrijk om niet door te gaan op zo’n moment, maar om juist even een stapje terug te zetten.
Geniet van de kleine dingen
Hoe moeilijk het soms ook kan zijn, probeer altijd naar de positieve dingen in je leven te kijken. Dit kunnen grote, maar ook kleine dingen zijn. Bijvoorbeeld een nieuwe woning of baan, maar ook het feit dat je elke dag een lekker warm bed hebt om in te slapen met een dak boven je hoofd. Het dagelijks schrijven in een dankbaarheidsdagboekje kan jou helpen om weer wat vaker naar alle positieve dingen in het leven te kijken. Zodra je veel stress ervaart, is het namelijk erg makkelijk om deze positieve punten te vergeten.