Tips voor een sneller herstel van je spieren

Luisteren naar je lichaam

De eerste en belangrijkste tip: leer te luisteren naar je lichaam. Alleen jij kan voelen wat het beste is voor jou. Heb je na drie dagen nog steeds stevige spierpijn? Dan kan je beter iets langer wachten met het opnieuw trainen van die spiergroep dan de aanbevolen 48 tot 72 uur.

Eind goed spier goed

We komen snel in de verleiding om na de training meteen naar huis te gaan, maar probeer jezelf aan te leren toch even de tijd te nemen voor een cooling down. Hiermee verklein je de kans op blessures en zullen je spieren ook sneller herstellen. In dit artikel lees je meer over diverse stretch technieken, zowel bij cardio als bij krachttrainingen.

Warm en koud

We hebben allemaal wel eens gehoord dat een warme sauna of een koud ijsbad goed is voor het herstel van je spieren. Maar heb je al eens gehoord over het afwisselen van koud en warm? Wisseldouchen komt voort uit de Kneipp-methode van hydrotherapie. Door koud water (spierpijn verminderend) met warm water (spier ontspannend) af te wisselen herstellen de spieren sneller. Je kan bijvoorbeeld zo’n 6 keer de temperatuur onder de douche afwisselen om de halve minuut.

Hapje voor jou, hapje voor je spieren

Je spieren hebben voedingsstoffen nodig om zich te herstellen. Voor sneller herstel is het dus aan te raden om zo snel mogelijk (liefst binnen een half uur) na je training een eiwitrijke en koolhydraatvolle snack of maaltijd tot je te nemen. Het snelst is natuurlijk een proteïne shake, maar denk ook aan een boterham kipfilet, banaan met pindakaas of bakje kwark met fruit en granola.

Water!

Alle afvalstoffen moeten afgevoerd worden, daarom is het belangrijk om veel water te drinken na je training. Vul bijvoorbeeld een grote literfles en zorg ervoor dat je deze in ieder geval in een paar uur na je training helemaal opdrinkt.

Slaaplekker

En tot slot: lekker slapen. De makkelijkste manier om tot een sneller herstel van je spieren te komen. Ten minste, dat zou je denken. Toch schiet een goede nachtrust er al snel bij in. Zo’n 7 à 7,5 uur is het streven. Misschien is dat nu iets lastiger in de hitte, maar gelukkig hebben wij al tips voor je om beter te slapen op warme dagen!

Terug naar blog