Barbell ofwel halterstang, oefeningen voor deze veelzijdige stang

Wil je kracht opbouwen? Dan is een barbell (ofwel halterstang) het perfecte item om in huis te halen. Je kunt namelijk makkelijk wisselen van gewicht en veel diverse oefeningen uitvoeren. In dit artikel lees je er meer over!

De veelzijdige stang

Je kunt natuurlijk ook kracht opbouwen met behulp van kettlebells of dumbells, maar een barbell geeft je veel meer ruimte om te wisselen van gewicht. Je kunt de stang zo zwaar maken als je wilt en hierdoor resultaat boeken in elke spiergroep. Mocht je inspiratie zoeken qua oefeningen, lees dan vooral even verder.

Bent-over row

De bent-over row is perfect voor het opbouwen van de spieren in je rug. Hou je barbell vast met beide handen net iets breder dan je schouders. Je handpalmen zijn naar jezelf toe gericht en je armen zijn recht. Je plaatst je voeten op schouderbreedte uit elkaar en buigt je knieën een beetje. Vervolgens leun je naar voren vanuit je heupen en houdt je rug recht in lijn met je nek. Buikspieren zijn aangespannen (dat is bij elke oefening belangrijk) en je trekt de barbell van je knieën naar je navel waarbij je je schouderbladen samenknijpt. Herhaal dit 8 à 12 keer en neem dan even rust!

Squat

De squat is perfect voor het opbouwen van de spieren in je benen en billen. Leg de barbell in je nek en ga met je voeten iets breder dan heupbreedte staan. Zak met je billen naar de grond zo ver als je kan (voorzichtig met je knieën) en kom weer terug omhoog staan. Hou je rug met elke herhaling recht en kijk naar voren. Ook hier, buikspieren aanspannen!

Curl

De curl is perfect voor het opbouwen van de biceps en de spieren in je onderarmen. Hou de barbell onderhands vast en sta rechtop met een rechte rug. Krul de barbell van je bovenbenen omhoog naar je schouders toe en herhaal deze beweging. Zorg ervoor dat je ellebogen strak tegen het lichaam blijven en je de buikspieren aanspant. Zo kun je de beweging zo soepel mogelijk uitvoeren zonder dat je gaat wiebelen of schommelen, als dat gebeurt kun je beter iets minder gewicht op de barbell doen.

Bankdrukken

Bankdrukken is perfect voor het opbouwen van de spieren in je borst. Meestal lig je hiervoor op een bankdrukbank, maar als je deze niet thuis hebt kan je ook een lange poef pakken of als je dat niet hebt op de grond of een yoga mat gaan liggen. Je pakt de stang op schouderbreedte vast en houdt deze boven je borst. Handpalmen wijzen naar beneden en zo breng je de barbell richting je borst en weer terug omhoog. Buikspieren zijn aangespannen en je borst wordt sterker.

Terug naar blog