Nieuw jaar, nieuwe goede voornemens. Zou behaal jij jouw nieuwe doelen!

Het nieuwe jaar is van start gegaan. Voor veel mensen hét moment om te beginnen aan hun goede voornemens. Het opstellen van goede voornemens is vaak makkelijk, maar de daadwerkelijke uitvoering ervan is een tweede. Het is vooral belangrijk om niet op te geven als jij je doelen wilt behalen. Met onderstaande tips zorg jij ervoor dat je jouw goede voornemens geheid gaat waarmaken!

 

Blijf realistisch

Zorg ervoor dat de doelen die je opstelt realistisch zijn. Des te groter is de kans dat je ze gaat halen. Werk bijvoorbeeld met tussendoelen: als je tien kilo wilt afvallen, neem dan als eerste tussendoel twee kilo afvallen. Zo kun je jezelf tussendoor belonen en weet je dat je op de goede weg bent. Op die manier is het ook makkelijker vol te houden.

Eén doel tegelijk

In het veranderen van bepaalde gewoontes gaat vaak veel tijd, moeite en energie zitten. Een gewoonte heb je niet zomaar van de ene op de andere dag veranderd. Sterker nog: voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd en het in je ritme zit, ben je gemiddeld 66 dagen verder. Het is daarom belangrijk om je focus op één doel tegelijk te houden. Als je teveel dingen tegelijk wilt aanpakken, kan dit juist voor stress zorgen, waardoor je uiteindelijk geen één doel waarmaakt.

Maak je doelen meetbaar

Heb jij als voornemen om dit jaar meer te bewegen? Dan is dat een erg breed begrip. Dit doel kun je meetbaar maken door bijvoorbeeld te zeggen: ik wil vier dagen in de week minimaal 30 minuten wandelen. Op die manier maak je je doel concreter en is de kans groter dat je deze behaalt.

Schrijf je doelen uit

Door je doelen op te schrijven, kun je concrete plannen van aanpak maken. Zo maak je het voor jezelf een stuk overzichtelijker en weet je precies welke stappen je kunt ondernemen om je doelen te behalen.

Vertel je doelen aan anderen en zoek steun

Als je je doelen aan anderen vertelt, kan dit spannend zijn. Vooral omdat zij het dan ook weten als je je doelen niet hebt behaald. Maar het kan ook juist anders uitpakken. Anderen kunnen je misschien wel helpen bij het realiseren van je doelen. Of misschien ken je mensen die dezelfde goede voornemens hebben, zodat je steun bij elkaar kunt zoeken en elkaar kunt motiveren.

Beloon jezelf

Niet geheel onbelangrijk: beloon jezelf! Neem jezelf bijvoorbeeld een keer mee uiteten als je een (tussen)doel hebt behaald of koop iets leuks voor jezelf. Dit motiveert je ook weer om door te zetten!

 

Terug naar blog