Is sporten dan net iets als drugs?

Tijdens het sporten komen er talloze stofjes vrij die je gelukkig maken. endorfine, serotonine en dopamine. Het zijn allemaal neurotransmitters, dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat zenuwcellen met elkaar communiceren. Maar soms kan het effect nog wel eens lijken op drugs...

En doooorrrr(fine)

Tijdens het sporten komen er talloze stofjes vrij die je gelukkig maken. Een daarvan is ‘endorfine’. Ook wel de ‘runners high’, ‘feel-good hormoon’ of ‘natuurlijke feel good drug’ genoemd. Deze morfine-achtige stof zorgt voor een gelukzalig en euforisch gevoel en vermindert pijn en angst. Niet gek dat sportverslavingen meestal komen door de productie van dit stofje. En dat gaat snel, want al na 20 minuten sporten gieren deze neurotransmitters door je lijf.

Wist je dat je zelfs afkickverschijnselen kan krijgen als je sportverslaafd bent? Zo kan je last krijgen van verhoogde spierspanning, hartkloppingen en duizeligheid, wanneer je bijvoorbeeld door blessures of ziekte niet kan sporten. Een sportverslaving heeft zelfs een naam: 'bigorexia'. Je hebt dan het gevoel dat je niet meer zonder sporten kan, eigenlijk wil je elke dag gaan. Je sociale leven wordt rondom trainingen gepland en je kan eigenlijk niet lekker op vakantie zonder ook te gaan trainen.

Gelukkig met serotonine

En dan serotonine, ook dit stofje komt vrij wanneer je gaat sporten. Het staat ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’. Het geeft je een gelukkig gevoel en reguleert onder andere je eetlust, seksuele drift, slaap en gemoedstoestand. Daarom komt het wel voor dat je wellicht juist geen trek hebt of kan slapen na het sporten. Klinkt ook al als categorie drugs, maar ook dit is 'gewoon' een neurotransmitter.

Dope

En tot slot: dopamine. Ook maakt je lichaam dopamine aan tijdens het sporten. Hierdoor blijf je gemotiveerd om door te gaan, voel je je happy en krijg je dat lekkere gevoel van beloning. De stof hoort dan ook bij het beloningssysteem van de hersenen.

Kortom, we kunnen dus heel lekker gaan op sporten, zo lekker dat het een sportverslaving kan worden.

Terug naar blog