Hoe gebruik je vaste halters?

Je hebt ze vast wel eerder in de sportschool of online gezien. Halters. Halters zijn fitness accessoires voor het trainen met vrije gewichten. Halters bestaan uit een stang en een gewichten aan de uiteindes. Deze fitnessaccessoires zijn eigenlijk vergelijkbaar met een gewichtstang. Het enige verschil is dat je bij de stang beide armen tegelijk traint terwijl bij een halter je op één arm kan richten.

De mening over het gebruik van vaste halters zijn verschillend. Het verschilt namelijk per persoon of ze dit fijner vinden of niet. Het is allemaal afhankelijk van de doelen die ze hebben gesteld. Heb jij een personal trainer? Overleg met je trainer of het een goed idee is om vaste halters te implementeren in je workout.

Bij een vaste halter is het zo dat je de het gewicht niet kan verstellen. Je hebt dus een vast gewicht waarmee je werkt. Het voordeel van halters is dat je ontzettend veel oefeningen hiermee kan doen. Als je nog niet al te veel fitnessapparatuur in huis hebt dan zijn halters de ideale tools om mee te beginnen.

Hoewel het er makkelijk uitziet, halter oefeningen kunnen nog best uitdagend zijn. Meer dan mensen zich realiseren. Omdat je geen ondersteuning hebt van apparatuur train je ook de diepe spieren. Deze zijn belangrijk voor bijvoorbeeld houding en stabiliteit.

Afhankelijk van hoelang je al bezig bent met trainen verschilt het gewicht dat je moet gebruiken. Gevorderde gebruikers kunnen makkelijk hogere gewichten kiezen, maar ook hier is het afhankelijk van het soort oefening. Elke oefening die je doet moet je 12-15 keer herhalen. Werk je met hogere gewichten? Dan is het advies om deze oefening 6-8 keer te herhalen. Vergeet niet voldoende pauze te nemen, in het algemeen wordt 60 seconden gehanteerd.

Basisregels

Als je begint met thuissporten zijn er enkele basisregels waaraan je je moet houden. De belangrijkste hiervan is dat voordat je begint met je training je eerst een warm up moet doen. Als je een warming up doet voor het sporten geeft dit je lichaam tijd om zich aan te passen. Wist je dat tijdens het sporten je hartslag kan oplopen tot 180 slagen per minuut? Als je een warming up doet voordatje begint met je workout dan kan jouw lichaam zich aanpassen. Wat er in principe gebeurt is dat je lichaam de hartslag geleidelijk omhoog laat gaan. Een ander voordeel is dat als je een warming up doet je je spieren en gewrichten opwarmt, hierdoor is de kans op blessures minder.

Je kan op verschillende manieren een warm-up doen. Bij een statische workout houd je een positieve langer vast om je spieren te rekken. Als je dynamisch stretcht dan worden de algemene stretchoefeningen bewegend uitgevoerd. Kortom ga je oefenen? Vergeet dan niet te stretchen!

Voeding

Een ander belangrijk punt dat je ook niet mag vergeten is bijpassende voeding. Je kan veel trainen, maar als je daarnaast niet de goede voeding hebt boek je veel minder snel resultaten. Dus voordat je aan de slag gaat, verdiep je eerst in bijpassende voeding. Je zult merken dat je veel sneller resultaten gaat boeken en je je beter in je vel voelt!

Terug naar blog