Een squat van een fitnessoefening

Wat zijn squats?

De letterlijke vertaling van squatten is hurken en dat is ook precies wat je doet. Je buigt je knieën, houdt je hielen op de vloer en duwt je billen naar achteren. De oefening is makkelijk uit te voeren, je kan zowel met als zonder gewicht trainen. Als je een gewicht wil gebruiken kan dat bijvoorbeeld met een kettlebell voor je borst of een barbell op je rug.

Welke spieren train je met squats?

Je traint voornamelijk je beenspieren. Door het buigen en strekken van je benen zal je voornamelijk de spieren gaan voelen in je quadriceps, hamstrings, billen en kuiten. Maar dat is niet alles. Als je de squat oefening goed uitvoert zal je ook je buikspieren moeten gebruiken. Vooral als je gebruik maakt van meer gewicht.

Welke sqUAts kan je doen?

Halve squats, hele squats, jump squats, statische squats… Er zijn diverse vormen squats die je kan doen om je benen te trainen. Bij een hele squat ga je met je billen lager dan je knieën, met een halve squat ga je tot kniehoogte naar beneden en kom je weer omhoog.

Wil je meer high intensity? Dan kan je jump squats doen. Je buigt door je knieën in een squat houding en springt vervolgens omhoog om weer in dezelfde houding terug te belanden.

Wil je zwaar trainen? Dan kan je gewicht gebruiken bij de squat. Je kan zowel front squats als back squats doen. Bij de front squat houd je het gewicht voor je borst en bij back squats leg je het gewicht op je rug.

Wil je focussen op de binnenkant van je dijen? Dan kan je sumo squats doen. Hierbij ga je met je benen zo wijd mogelijk staan en maak je dezelfde beweging door je knieën naar beneden en weer omhoog.

Wil je jouw uithoudingsvermogen op de proef stellen? Kijk dan hoe lang je een wall sit vol kan houden! Ga in een squat houding met je rug tegen de muur staan en kijk hoe lang je dit vol kan houden.

Terug naar blog