Een maand geen alcohol voor jou en je spieren

Het is weer januari en er zijn nog steeds genoeg mensen die meedoen met ‘Dry January’. In Nederland is het nu beter bekend als ‘IkPas’. Hoewel het een goed voornemen is, zou een maand geen alcohol op elk moment in het jaar goed voor je kunnen zijn. We vertellen je waarom.

Slapen

Je valt na een wijntje of biertje misschien sneller in slaap, maar de kwaliteit van je slaap is een stuk slechter. Dat is ook niet erg bevorderlijk voor je spieren aangezien een goede nachtrust zorgt voor een goed herstel. Hierdoor kun je uiteindelijk meer last krijgen van blessures en spierpijn.

Conditie

Uiteindelijk is alcohol een giftige stof die het lichaam snel kwijt wil. Je lever draait overuren en zo is je lichaam meer bezig met het afbreken van alcohol dan je sport-doelen. Het herstel duurt een stuk langer. Als je serieus progressie wil boeken kun je dus beter even de biertjes laten staan.

Spierpijn

Niet alleen slechte slaap zorgt voor meer spierpijn, ook duurt het opruimen van melkzuur langer, wat ontstaat in je spieren tijdens het sporten. Aangezien hierdoor melkzuur langer in je spieren blijft zitten, heb je een grotere kans op meer spierpijn.

Hydratatie

Het is extra belangrijk om tijdens het sporten goed te hydrateren. Je raakt dan namelijk veel vocht kwijt. Wist je dat als je alcohol drinkt je ook vocht verliest? Je nieren moeten namelijk harder werken en je moet vaker plassen. Dubbel vocht verliezen is niet bevorderlijk voor je gezondheid en sportdoelen!

Pas ook op met 'IkPas'

Als je regelmatig drinkt en ineens stopt met alcohol, kun je vooral in de eerste weken ook nadelige effecten ervaren. We hebben het dan over afkickverschijnselen als een onrustig gevoel, slecht humeur, slapeloosheid, hoofdpijn en wellicht geïrriteerde vrienden waar je regelmatig samen een biertje mee deed.

Na een maand geen alcohol kun je bewust worden van je alcoholgebruik. Wanneer je structureel minder zal drinken ga je langetermijneffecten ervaren als minder angstklachten, afname in kans op soorten kanker en depressie en het verbeteren van je geheugen.

Terug naar blog