Dit zijn de 10 voordelen van krachttraining voor vrouwen

Wanneer je een sportschool binnenloopt en goed om je heen kijkt, zie je vaak iets: de meeste mannen doen aan krachttraining, terwijl de vrouwen vooral aan cardio doen of een groepsles volgen. Dat is jammer, omdat krachttraining diverse voordelen heeft voor vrouwen. Zo word je er strakker van, geeft het je stofwisseling een boost en val je er makkelijker vanaf.

Vrouwen doen vaak minder aan krachttraining dan mannen. Een veel voorkomend argument is dat ze denken dat ze dan te gespierd worden. Maar dames wees gerust; dit is absoluut niet zo. Voor vrouwen is het namelijk veel moeilijker om veel spiermassa op te bouwen, dan voor mannen. De reden is het hormoon testosteron. Dit hormoon speelt een grote rol bij het aanmaken van spierweefsel. Testosteron is een mannelijk hormoon, waarvan vrouwen slechts een klein beetje in hun lichaam hebben. Mannen hebben gemiddeld tien keer zo veel testosteron dan vrouwen. Dit is dus de reden dat mannen sneller meer spieren kweken dan vrouwen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je als vrouw heel gespierd wordt, wanneer je aan krachttraining doet.

De voordelen op een rijtje

Gelukkig zijn er steeds meer vrouwen die wel de voordelen van krachttraining inzien en hun spieren drillen. Om jou ook te overtuigen, hebben wij de 10 voordelen van krachttraining voor vrouwen even voor je op een rijtje gezet.

Voordeel 1: Je krijgt een strakker lichaam

Door aan krachttraining te doen, krijg je meer spierdefinitie. Je armen worden slanker, je benen steviger, je billen ronder en je buik strakker. Zonder dat je veel gewicht verliest, zit je kleding beter en zie je er slanker uit. En je hoeft echt niet bang te zijn dat je je vrouwelijke vormen verliest. Vrouwen hebben nou eenmaal niet zoveel aanleg als mannen om spieren te kweken.

Voordeel 2: Je valt af

De meeste vrouwen doen aan sport, omdat ze willen afvallen of op gewicht willen blijven. Cardiotraining wordt vaker in verband gebracht met afvallen als krachttraining, maar je spieren verbranden ook calorieën. Zelf als je niet aan het sporten bent. De eerste 24 uur na je krachttraining verbrand je zo’n 100 calorieën extra. Dit lijkt misschien weinig, maar op jaarbasis is dit toch een paar kilo.

Voordeel 3: Een betere stofwisseling

Zodra je wat meer spieren ontwikkelt, verbruik je ook in rust meer energie. Dit betekent dus dat je stofwisseling een boost krijgt en meer vetten verbrand. Wanneer je op gewicht wilt blijven of wilt afvallen, is het dus ook goed om wekelijks aan krachttraining te doen.

Voordeel 4: Minder kans op ouderdomsziekten

Wist je dat je met krachttraining de kans verkleint op ouderdomsziekten als diabetes type 2 en osteoporose? Diabetes type 2 wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Uit diverse onderzoeken is al naar voren gekomen dat krachttraining het risico op diabetes verlaagt, omdat je hiermee het glucoseverbruik in je lichaam verhoogt.

Osteoporose is botontkalking. Iets dat vooral voorkomt bij oudere vrouwen. Met krachttraining bouw je sterke botten op en daar doe je later je voordeel mee. Je loopt dan veel minder risico om osteoporose te ontwikkelen.

Voordeel 5: Je gaat veroudering tegen

Hou ouder je wordt, hoe meer je spiermassa achteruit gaat. Hierdoor neemt de huidspanning af, waardoor je huid slapper wordt en je rimpels ontwikkelt. Door twee tot drie keer per week een half uur aan krachttraining te doen, ga je de veroudering tegen. Zo behoud jij ook op oudere leeftijd een jonge uitstraling en een strakke huid.

Voordeel 6: Je wordt er sterker door

Vrouwen die regelmatig met middelzware gewichten trainen, zijn sterker. Dankzij deze extra kracht is het makkelijker om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals een boodschappentas dragen of je kind optillen, zonder dat je gelijk buiten adem bent.

Voordeel 7: Je krijgt meer zelfvertrouwen

Wanneer je aan krachttraining doet, wordt je lichaam sterker en ontwikkel je mooiere vormen. Bovendien oog je slanker. Dit leidt natuurlijk tot meer zelfvertrouwen en meer zelfrespect. Iets waardoor je ook weer lekkerder in je vel zit.

Voordeel 8: Je krijgt een betere houding

Door met gewichten te trainen, verbetert je houding. Als je een aantal maanden aan krachttraining doet, merk je dat je algehele lichaamshouding beter wordt en dat je rechter zit, staat en loopt. De lichaamshouding heeft ook weer invloed op je gevoel. Door meer recht te staan of te zitten, voel je je al direct zelfverzekerder.

Voordeel 9: Je hebt minder kans op blessures

Tijdens een krachttraining, train je al je spiergroepen. Hiermee verminder je de kans op blessures. Als je slechts één sport beoefent, zoals hardlopen of fietsen, train je niet al je spieren. Sommige spieren worden dan eenzijdig belast, terwijl andere spieren zich niet goed ontwikkelen. Dit leidt sneller tot blessures of een slechte lichaamshouding.

Voordeel 10: Je verbetert je hormoonbalans

Met krachttraining geef je de hormonen testosteron en het groeihormoon een tijdelijke boost. Hierdoor verbeter je de hormoonbalans. Iets dat ook weer fijn is voor de dames die elke maand PMS ervaren. De meest ideale training om je hormonen in balans te brengen, is een workout van 45 minuten met een mix van kracht- en cardiotraining.

Beginnen met krachttraining?

Ben je overtuigd en wil je graag beginnen met krachttraining? Dan kun je gewoon thuis aan de slag gaan. Met een verstelbare halterbank of een complete starters set kun je alle spiergroepen trainen en ontdek jij al snel de vele voordelen van krachttraining. Wil je jouw krachttrainingen combineren met cardio? Breid je home gym dan uit met een cardioapparaat , zoals een crosstrainer of een hometrainer met trainingscomputer.

Begin op een haalbaar niveau

Begin altijd op een haalbaar niveau met krachttraining. Verhoog langzaamaan de moeilijkheidsgraad en het gewicht van de oefeningen. Op deze manier stimuleer je je spieren en blijven ze zich ontwikkelen. De trainingen worden dus nooit makkelijker, maar je wordt er wel steeds beter in. Het trainen is dus elke keer weer een uitdaging en dit maakt het zo leuk.

Zorg voor voldoende rust

Je traint het effectiefst door voldoende rust te nemen. Stel dan ook een trainingsschema op, waarin je je lichaam genoeg tijd geeft om te herstellen. Train bijvoorbeeld om de dag, zodat je lijf 24 uur de tijd heeft om tot rust te komen

Terug naar blog