De geschiedenis van kettlebells
Share
De geschiedenis van kettlebells
Het is tegenwoordig vanzelfsprekend dat wanneer je aan krachttraining gaat doen, je kettlebells beschikbaar hebt. Maar hoe lang is dat eigenlijk al zo? Lees hier meer over de kettlebell en de geschiedenis van dit voor krachtsporters onmisbare product.
Kanonskogel met een handvat
De kettlebell -in goed Russisch ook wel girya genoemd- is een gietijzeren gewicht dat sterke gelijkenissen vertoont met een kanonskogel met een handvat. Kettlebells heb je tegenwoordig in tal van verschillende uitvoeringen, check maar eens ons indrukwekkende aanbod. Vaak kom je daarbij gewichten als 8, 16, 24, 32, 40 en ook 48 kilogram tegen. Geheel toevallig is dit niet. In vroeger tijden namelijk, werd gewerkt met de gewichtseenheid poed, en één poed stond voor 16 kilogram.
Voor verschillende trainingsdoeleinden
Dat we net de Russische benaming voor kettlebell noemden, is ook niet zomaar. Het is bekend dat in Rusland al eeuwen geleden gebruik werd gemaakt van de kettlebell voor verschillende trainingsdoeleinden. Zeker militair personeel en sporters maakten er gebruik van. In die tijd werden gebruikers van de kettlebell ook wel Gireviks genoemd. Het is een gegeven dat de term kettlebell voor het eerst in het Russisch woordenboek opdook als we spreken van het jaar 1704. We kunnen dus gerust stellen dat de kettlebell een blijvertje gebleken is. Want honderden jaren later heeft het nog helemaal niets aan kracht ingeboet.
De geheime dienst trainde ook met de kettlebell
In Rusland was de kettlebell aanvankelijk een speeltje van marktkooplieden en boeren, die er onderlinge wedstrijdjes mee deden. Na de boeren en de marktkooplui, kwam de geheime dienst, het leger en nog weer later de topsporters. Dat sporters gingen trainen met de kettlebell is te danken aan Pavel Tsatsouline, een fitness-instructeur. Hij was de eerste die de kettlebell gebruikte bij het trainen van de wensen van de geheime dienst. Hij zag toen al in dat je met dit hulpmiddel eindeloos veel oefeningen kunt doen en heel erg veel verschillende spiergroepen kunt trainen.
Oneindig veel oefeningen voor verschillende spiergroepen
Met dank aan deze fitnessinstructeur vind je in onze shop een kleur aan kettlebells. Nog steeds zijn ze perfect geschikt voor verschillende oefeningen en nog steeds train je er verschillende spiergroepen mee. De sportschool, of de gym thuis natuurlijk, is nu nog wel zo’n beetje de enige plek waar gebruik gemaakt wordt van kettlebells. In het verleden overigens, werd ook wel eens op een andere manier gebruik gemaakt van de kettlebell. Zo heeft de Duitser Dennis Kohlruss nog steeds het wereldrecord kettlebell hoop gooien. De Duitser wist een kettlebell van 26 kilogram over een lat van 510 centimeter te gooien.
Vaak van staal, gietijzer of rubber coating
De moderne kettlebell vind je in onze shop en kan uitgevoerd zijn van staal, rubber coating, kunststof of gietijzer. We bieden ze je in verschillende soorten aan en in een gewicht van 8 kilogram tot een kettlebell van 40 kilogram. Voor de beginnende en de meer ervaren sporter dus. Wie een kijkje neemt naar de kettlebells die we aanbieden, die ziet dat de uitvoeringen van staal de duurste uitvoeringen zijn. Staal is echter zeer nauwkeurig in de afwerking en heel erg precies in gewicht. Bovendien heeft staal de hardste dichtheid. Het is het geld dus zeker ook waard.
Gietijzer is duurzaam, rubber coating zorgt voor minder schade aan de vloer en aan de kettlebell
Kies je voor gietijzer kettlebells, dan kies je voor duurzaamheid en voor een kettlebell met een prima dichtheid. De kettlebells van gietijzer zijn weer wat goedkoper in aanschaf, afgezet tegen die van staal. Een rubber coating kettlebell betekent niets anders dan dat er een rubber coating om het gietijzer is aangebracht. De coating beschermt zowel de kettlebell als de vloer en je produceert minder geluid als je de kettlebells op de grond laat vallen. Het gietijzer onder de coating is overigens uit één stuk gegoten en heeft een vlakke ondergrond. Dat zorgt voor net iets meer stabiliteit.
Train kracht en cardio tegelijk
Tenslotte; wat de kettlebell ook al uniek maakt is wel dat je tegelijk kracht en cardio kunt trainen. Het gewicht van een kettlebell valt buiten het handvat. Dat betekent dat je bij zwaaiende bewegingen zo’n beetje elke spier in je lichaam moet gebruiken om een zogenaamde counter beweging te kunnen maken. Omdat je dat doet, doe je niet alleen aan krachttraining, maar ben je tegelijk bezig met zaken als balans, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en conditie. Dat betekent dus dat je kracht en cardio tegelijk kunt trainen. Wat een prachtige uitvinding van de Russen en wat zijn we die Russische fitnessinstructeur veel dank verschuldigd.