Calisthenics oefeningen beginners

Wat zijn de voordelen van calisthenics? 

 

Er zijn veel voordelen aan het uitvoeren van calisthenics. Doordat je amper tot geen apparatuur nodig hebt, kun je deze sport op vrijwel elke plek uitvoeren. Zo ben je dus niet afhankelijk van de sportschool, maar kun je in de buitenlucht sporten. Hierop volgt dat het niet vereist is om calisthenics in de sportschool uit te oefenen, waardoor je kunt besparen op de kosten van een sportschoolabonnement. Ook doordat je geen apparatuur of attributen nodig hebt, bespaar je op de kosten die je bij ‘normale’ krachttraining wel hebt. 

 

Oefeningen voor beginners

 

Lijkt calisthenics je wel interessant en wil je graag beginnen? Dan ben je vast benieuwd naar welke oefeningen geschikt zijn voor beginners. Uiteindelijk kun je een workout samenstellen met oefeningen die jij het fijnst vindt, maar over het algemeen is het belangrijk dat je elk onderdeel van je lichaam traint: de rug, de borst, de schouders, de armen, de core en de benen. 

 

Push-ups

 

De eerste oefening die onderdeel is van vrijwel elke calisthenics training is de push-up, ook wel opdrukken genoemd. Met deze oefening train je zowel je borst, schouders en armen (triceps). Je kunt beginnen met knie push-ups als je de gewone push-ups nog te zwaar vindt. 

 

 

Squats

 

Een andere onderdeel van calisthenics is vaak de squat. Met squats train je voornamelijk je benen. Er zijn diverse manieren waarop je dit (met behulp van je eigen lichaamsgewicht) kunt uitvoeren. Zo kun je een normale squat doen, maar ook een pistol squat, of een explosieve squat, waarbij je sprongen maakt vanuit de squat-houding. 

 

Planken

 

Dit is misschien wel de oefening waar men het minst van houdt: planken. Echter is planken een oefening waarmee je je rompstabiliteit enorm kunt verbeteren. Daarnaast is dit goed voor je buikspieren. Je moet deze namelijk aanspannen om te voorkomen dat je een holle rug krijgt. 

 

Pull-ups

 

De vierde oefening voor beginners is de pull-up. Zoals de naam al impliceert, trek je je lichaam bij deze oefening middels je armen omhoog, terwijl je aan een stang hangt. Met deze oefening train je zowel je armen als je rug en je core. Het advies bij pull-ups is om de stang iets breder dan schouderbreedte vast te pakken en te zorgen dat je kin boven de stang komt. 

 

 

Blijf volhouden!

 

Nu je wat meer weet over wat calisthenics is en welke soort oefeningen je uit kunt voeren, is het aan jou. Wanneer je regelmatig en consistent blijft trainen, zul je merken dat je lichaam meer in vorm komt en je de oefeningen steeds makkelijker uit kunt voeren. Doordat je met calisthenics geen dumbells of andere attributen gebruikt, kun je niet variëren in het gewicht. Bij calisthenics is de sleutel tot succes het verhogen van het aantal herhalingen die je van een oefening doet. 

 

De tweede tip die we je mee willen geven, is om te variëren in de oefeningen. Zo voorkom je dat je een oefening saai vind worden en kun je daarnaast op deze manier de oefeningen uitdagender of zwaarder maken voor jezelf. In plaats van gewone push-ups kun je bijvoorbeeld push-ups met een klap ertussen doen.

Terug naar blog