Waarom sporten met een Balance Board

Misschien heb je er wel een keer van gehoord een balance board. Dit is een trainingsmiddel waarmee je meerdere soorten oefeningen doet waarmee je je balans kan verbeteren. Balance boards zijn beschikbaar in verschillende vormen en maten. Een balance board zoals eerder is gezegd wordt gebruikt voor meerdere doelen. Bijvoorbeeld bij een fysio wordt het board gebruikt om de houding te verbeteren en de spieren van de persoon te versoepelen. Echter bij sporters worden deze boards gebruikt om hun evenwicht te trainen denk hierbij bijvoorbeeld aan surfers en suppers. Het is handig dat je zo je evenwicht kan trainen zonder elke keer in het water te vallen en weer op je surfboard te hoeven klimmen.

Er zijn verschillende vormen beschikbaar zo heb je bijvoorbeeld een rond fitness board. Dit is een van de makkelijkere balance boards en wordt niet alleen maar gebruikt voor evenwicht maar ook bijvoorbeeld voor yogaoefeningen. Als je nog beginnend bent met het trainen met een balance board dan is een ronde fitnessboard een van de boards waar je zeker naar moet kijken. Ook is dit board geschikt voor mensen die weer willen gaan sporten na een tijdje niet heel erg actief te zijn geweest.

Naast het ronde board heb je ook nog een indo balance board. Dit board is geschikt voor de suppers. Dit board beweegt vrij vanwege de roller die eronder ligt. Dit maakt de training intensiever maar verhoogt ook de kans dat je sneller valt. Daarom is dit board aan te raden voor de wat gevorderde sporters.

De bedoeling van een balance board is dat je voornamelijk je evenwicht traint. Het kan dan voorkomen dat je valt. Hieronder vind je wat tips die handig kunnen zijn voor het trainen met een balance board.

  1. Weet waar je grenzen liggen. Als je begint met het trainen met een balance board, gebruik dan niet gelijk het moeilijkste board. Hierdoor verhoog je alleen maar de kans dat je valt.
  2. Zet je balance board altijd op een zachte ondergrond. Mocht het dan toch gebeuren dat je valt dan kan je je val breken.
  3. Misschien wel een no-brainer, maar zorg dat je omgeving vrij is. Dit betekent dat er geen spullen of objecten dichtbij moeten liggen. Het laatste dat je wilt is dat je ergens tegen aan valt!
  4. Indien nodig draag beschermende kleding zodat als je valt je zo veilig mogelijk land.

De voordelen van een balance board

Een balance board kent meerdere voordelen. Zoals eerder vermeld verhoogt dit je balans, maar je kan het voor verschillende redenen gebruiken. Je kan het gebruiken om je houding te verbeteren. Daarnaast kan je het ook gebruiken om te oefenen voor als je met een sup of surfboard gaat sporten. Naast het verbeteren van je houding verbeter je ook nog je core. Omdat je buikspieren traint krijg je meer balans en kracht. Vergeet niet dat een balance board je kan helpen met het soepel maken van je spieren. Mocht je wat stijver zijn dan het trainen met een balance board een goede manier om dit te verbeteren.

Niet alleen is het goed voor je, maar daarnaast is het ook nog hartstikke leuk om te doen. Dus benieuwd geworden naar balance boards en wil je er mee gaan trainen? Bekijk het huidige aanbod nu!

Terug naar blog