3 oefeningen met een krachtstation

Voordelen van een krachtstation

Wanneer je een krachtstation hebt, kun je je gehele workout thuis uitvoeren. Je hebt dus geen abonnement voor de sportschool meer nodig, waardoor je maandelijks bespaart op de kosten. Daarnaast scheelt het natuurlijk ook enorm veel tijd. Ten eerste hoef je niet meer naar de sportschool heen en weer te reizen. Echter hoef je ook niet meer te wachten tot een apparaat vrijkomt, maar kun je direct aan de slag. Je bent daarnaast ook niet afhankelijk van de openingstijden van de sportschool. Je kan dus trainen wanneer je wil, hoe laat je wil en hoe lang je wil.

Hoe ziet een krachtstation eruit?

Een krachtstation ziet er niet voor iedereen hetzelfde uit. Het is afhankelijk van wat je wil trainen, want hiervoor heb je natuurlijk weer andere apparaten nodig. Veel oefeningen kun je bijvoorbeeld uitvoeren met enkel een halterbank. Doe je echter ook veel aan squatten? Dan wil je bijvoorbeeld dat het krachtstation naast een bank ook een squatrek heeft. Zo zijn er nog verschillende onderdelen die het krachtstation kan bevatten. Denk aan een pull-up bar met verschillende grip opties, kabels, handgrepen, inzetstukken voor halterschijven, et cetera.

Oefeningen met een krachtstation

Lijkt het jou wel wat om een krachtstation in huis te nemen? Dan is het misschien fijn om al een idee te hebben van wat voor soort oefeningen je hiermee uit kunt voeren. Op basis van deze oefeningen kun je hopelijk wat inspiratie opdoen, of kun je dit verder uitwerken tot jouw eigen trainingsschema.

Lat pulldown

Misschien wel de bekendste oefening die men kan uitvoeren met behulp van een krachtstation, is de lat pulldown.Deze oefening is goed voor het trainen van je rug en dan specifiek de brede rugspier. Je voert deze oefening uit door op de halterbank te zitten met je voeten plat op de grond en je knieën in een hoek van negentig graden. Je pakt de stang iets breder dan je schouders vast en leunt iets achterover.

Het is tijdens het uitvoeren van deze oefening belangrijk dat je je rug recht houdt en je borst naar voren. Vervolgens trek je de stang vlak voor je gezicht naar beneden, tot de bovenkant van je borst. Daarna laat je het gewicht weer zakken naar de startpositie. Dit doe je vervolgens in een aantal sets van acht a tien herhalingen.

Tricep pushdown

Een tweede oefening die je uit kunt voeren met behulp van dezelfde kabel als die voor de lat pulldown, is de tricep pushdown. Je doet echter een andere handgreep op de kabel. De tricep pushdown is, zoals de naam al impliceert, goed voor het trainen van de triceps. Je voert deze oefening uit door vlak voor het krachtstation te staan met je voeten op schouderbreedte. Vervolgens pak je de handgreep vast en leun je iets voorover. Je spant je buik- en bilspieren aan en duwt de handgreep voor je lichaam langs naar beneden. Dit doe je terwijl je je rug recht houdt en je knieën iets gebogen houdt. Ook leun je iets naar voren.

Leg extension

De laatste oefening die we willen bespreken, is de leg extension, waarmee je je bovenbeenspieren traint. Je voert de oefening uit door op de bank te zitten en het voetkussen zo in te stellen dat je het gewicht met je schenen wegdrukt. Vervolgens breng je het gewicht omhoog door je benen te strekken. Je houdt het gewicht twee seconden op dat punt vast en vervolgens breng je het weer terug naar de beginpositie.

Terug naar blog