Waarom stretchen belangrijk is, ook bij krachttraining

Rust nemen |  17 mrt 2022

De voordelen van stretchen

Stretchen kan de vorm en omvang van je spieren verbeteren. Door te stretchen worden namelijk de fascia verlengd. Dit zijn de sterke lagen van je bindweefsel die alle spieren en spiercellen bedekken. Ook geven ze de onderliggende spieren de ruimte om te kunnen groeien.

Naast dit mooie resultaat heeft stretchen nog meer voordelen voor je, zoals een sneller herstel, minder spierpijn na oefeningen, verminderd risico op blessures, groter bewegingsbereik en betere ontspanning zowel lichamelijk als psychisch. Nu wil je natuurlijk meteen beginnen met stretchen, maar voordat je er fanatiek aan begint zijn er twee vormen van stretchen om rekening mee te houden.

De statische stretch

Bij deze vorm van stretchen rek je langzaam je spier steeds verder op. Je begint op het punt waar je de stretch voelt en gaat steeds iets dieper de stretch in. Voor krachttrainers is deze vorm van stretchen alleen interessant op rustdagen. Uit onderzoek blijkt dat dit een positief effect zal hebben op de krachtontwikkeling. En voor duursporters kan deze vorm van stretchen na het trainen en ook op rustdagen gunstig zijn.

De dynamische stretch

De naam van deze stretch zegt het al, dynamisch stretchen is stretchen door middel van verende bewegingen. Vanuit de houding waarin je een stretch voelt ga je steeds even dieper de stretch in en veer je weer terug naar de oorspronkelijke houding. Dit herhaal je dan een aantal keren. Doe wel voorzichtig, want dit geeft wel meer kans op spierscheurtjes. Een goede stretch voor krachttrainers, zowel voor als tijdens inspanningen kan je even dynamisch stretchen. Dit blijkt je spieren sneller te herstellen en kan je ook gedurende je training langer en zwaarder trainen.

Een nieuwe toevoeging aan je trainingsschema

Kortom, stretchen is zeker een aanrader voor fanatieke sporters, en dus ook krachttrainers. En het enige wat je nodig hebt, is een yogamat. Maar gelukkig ben je sowieso al lekker bezig, aangezien krachttraining dus al bijdraagt aan een leniger lichaam. Goed om te weten!

Meteen aan de slag!