Waar komen kettlebells vandaan?

13 jan 2022

Als je krachttraining gaat doen zijn kettlebells een van de tools die je hiervoor gebruikt. Misschien heb je er weel een thuis in je thuisgym of ben je simpelweg benieuwd naar de origine van de kettlebell. In deze blog hebben we het over de kettlebells en de geschiedenis hiervan.

 

 

Russische roots

De kettlebell, beter bekent als Girya is een gietijzeren gewicht. Als je naar een kettlebell kijkt zie je dat er aardig wat gelijkenissen zijn met een kanonskogel en een handvat. Tegenwoordig kan je kettlebells in allerlei verschillende uitvoeringen krijgen. Bekijk eens ons huidige aanbod van kettlebells. Vroeger werd en gewerkt met een gewichtseenheid genaamd poed. Eén poed staat gelijk aan 16kg. De huidige gewichten die je kan kopen zijn 8, 16,24,32,40 maar ook 48kg. De kettlebell van tegenwoordig is niet heel veel afgeweken van zijn voorganger.

 

Wie trainde met kettlebells?

Kettlebells gaan langer mee dan je zou denken. Ze zijn namelijk eeuwen oud en er is bewijs dat ze deze al eeuwen geleden gebruikte om te trainen. Ze warden voor allerlei verschillende trainingsdoeleinden gebruikt. Vooral militairen, maar ook sporters maakten gebruik van deze kettlebells. Rond deze tijd warden deze kettlebells ook wel Gireviks genoemd. Dit is de eerste term die gevonden is over dit trainingsvoorwerp.

Misschien verbaast het je niks, maar een kettlebell werd ook gebruikt om de Russische geheimen dienst te trainen. Dankzij verschillende fitnessinstructeurs heeft dit voorwerp meerdere trainingsdoeleinden gekregen. Zo was het goed om de Russische geheime dienst mee te trainen, maar ook om er mee te gooien. Vroeger werd er namelijk anders met kettlebells omgegaan. Zo heeft een Duitser een wereldrecord kettlebell hoop gooien behaald. Hij heeft een kettlebell van wel 26 kg over een lat van 510cm gegooid! Je ziet maar weer dat je de kettlebell voor verschillende doeleinden kan gebruiken. Mocht je het idee hebben om net zoals vroeger met kettlebells te gaan gooien, doe dit dan vooral in een omgeving waar je niemand kan raken.

 

 

Welke kettlebells zijn geschikt?

Zoals je in ons huidig aanbod waarschijnlijk al hebt gezien zijn er een heleboel verschillende soorten kettlebells beschikbaar. De moderne kettlebell kent vele uitvoeringen. Denk hierbij aan staal, kunststof en gietijzer. Als je echt wilt gaan trainen dan is een van staal eentje die zeker de moeite waard is. Deze heeft namelijk de hardste dichtheid. Ga je toch liever voor een iets of wat duurzamer product? Dan is een kettlebell van gietijzer zeker iets voor jou! In vergelijking tot de kettlebell van staal is deze wel goedkoper, maar dat betekend niet dat het minder goed is. De duurzamere varianten beschermen de kettlebell en produceren minder geluid. Een ander voordeel dat ze hebben is dat minder schade aan de vloer maken. Dus je kan de kettlebell op de grond laten vallen.

 

Kettlebells kennen vele voordelen, de belangrijkste is dat je ze voor veel verschillende trainingen kan gebruiken. Zo kunnen ze gebruikt worden om krachttraining te doen, maar ook voor balans, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Wat zijn het toch een handige dingen die kettlebells!

 

Meteen aan de slag!