Pilates, waarom deze ‘krachttraining light’ zo goed voor je is

Pilates wordt vaak verward met yoga, maar het heeft niet voor niets een andere naam. Pilates is een krachttraining zonder je gewrichten te belasten. We leggen je hier meer over uit in dit artikel!

Core-focus

Bij pilates ligt de focus op het midden van je lichaam, je core. Denk aan oefeningen als crunches, side planks, hip bridges, allemaal oefeningen die je wellicht al kent, en dan met vloeiende bewegingen en ademhalingen. Aanspannen is uitademen en ontspannen is inademen. Dit is niet alleen kalmerend voor je, maar heeft ook een versterkend effect op je lichaam.

Wist je dat de naam van deze training niet zomaar ergens uit de lucht is gevallen. De uitvinder van Pilates heet Joseph Hubertus Pilates. Hij trainde in de Eerste Wereldoorlog de zieken in het militaire ziekenhuis zodat zij sneller zouden herstellen. Om dit te doen maakte hij gebruik van een soort houten frame met een vering. Komt zoiets je al bekend voor? Het is de eerste versie van het apparaat wat we nu kennen als de ‘Reformer’. Nu een bekend apparaat in veel moderne Pilates-studio’s.

Jouw powerhouse

Je traint met Pilates dus je eigen lichaamscentrum, je core, je ‘powerhouse’. Wist je dat hier altijd kracht vandaan komt? Of je nu je armen, benen of schouders traint, het is altijd belangrijk om je core, ofwel powerhouse, te gebruiken. Hiermee bedoelen we niet alleen de zes blokjes op je buik, maar ook je bekkenbodemspieren en je onderrug.

Pilates gaat dieper

Wat Pilates zo effectief en speciaal maakt, is de diepte die je hiermee traint. Je traint namelijk niet alleen de oppervlakkige spieren, maar ook de diepe spieren. Naast je core werken tegelijkertijd ook de spieren in je boven- en onderlichaam mee. Waardoor je dus alsnog het hele lichaam traint.

De resultaten hiervan zijn een verbeterde houding en flexibiliteit, kan klachten in je heupen en schouders voorkomen, een beter ontwikkeld lichaamsgevoel en sterker lichaam zonder je gewrichten te belasten.

Pilates start

Een Pilates sessie duurt tussen de 45 en 75 minuten. In principe heb je alleen een fitness mat nodig, maar het kan ook handig zijn om kleine hulpmiddelen te gebruiken als een pilates bal, fitnessbanden, pilates ring en een yoga blok.

Terug naar blog