Fit-tips voor na de feestdagen: raak je die kerstkilo’s zo snel mogelijk weer kwijt

Gezondheid |  31 dec 2022

 

De feestdagen zijn weer voorbij! Een tijd van gezellig samenzijn met familie en vrienden, cadeautjes uitwisselen, twinkelende lichtjes, warme chocolademelk, kerstfilms en heel veel eten en drinken. Dat laatste vaak in overvloed. Niet zo gek dat afvallen één van de meest genoemde goede voornemens is, elk jaar weer opnieuw. Mensen willen de ongewenste kerstkilo’s er zo snel mogelijk weer vanaf hebben en met deze tips doe je dat het snelst!

Dry January

Als je alcohol drinkt, zijn er tijdens de feestdagen vast genoeg glaasjes achterover geslagen. Helaas is alcohol een flinke caloriebom en zorgt het ervoor dat je spijsvertering vertraagd wordt, waardoor er meer vet wordt opgeslagen in je lichaam. Om wat voor de feestdagen te compenseren is het daarom wellicht een goed idee om mee te doen met ''Dry January’’, waarbij je in januari dus geen druppel alcohol drinkt.

Drink voldoende water

Zet de frisdrankjes maar even aan de kant als je dit vaak drinkt en stap vooral over op water. Water bevat geen calorieën, het zorgt voor een goede spijsvertering en laat je afvalstoffen sneller wegvoeren. Op het moment dat je wilt afvallen en dus vet wilt verbranden, is het goed om een minimum van 1,5 liter per dag aan te houden. Op die manier spoelen de toxische stoffen die vrijkomen bij vetverbranding sneller weg.

Neem voldoende nachtrust

Goede nachtrust is belangrijk om af te kunnen vallen. Als je niet genoeg slaapt heb je overdag namelijk weinig energie, waardoor je de neiging krijgt om meer te eten dan normaal.

Luister naar je lichaam

Jouw lichaam kan als de beste aangeven of het vol zit of trek heeft, luister daar vooral naar. Probeer jezelf vooral niet helemaal vol te eten, alleen omdat het Kerst is. Als je verzadigd bent, laat dan vooral dat extra pasteitje, tulbandje of kerskoekje staan. Op die manier zorg je er op voorhand al voor dat je de kerstkilo’s beperkt.

Eet regelmatig gezonde tussendoortjes

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar toch is het belangrijk om te benoemen: eet gezonde tussendoortjes naast je hoofdmaaltijden. Probeer de porties van je hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) kleiner te maken, zodat je 6 à 7 eetmomenten op één dag kunt inlassen. Op die manier voorkom je dat je té grote porties eet die je lichaam niet in één klap kan verwerken. Kies daarom voor gezonde tussendoortjes, zoals fruit, snackgroenten, een handje noten, een volkoren cracker met gezond beleg, etc.

Pak een kleiner bord

Dat klinkt wel erg simpel, maar toch werkt het! Als je eten opschept op een kleiner bord, ga je automatisch ook minder eten. Dit werkt net zo met drinken: uit lange dunne glazen drink je meer dan uit korte brede glazen. Dit werkt eerder psychisch, maar het helpt je wel om de kerstkilo’s kwijt te raken!

 

Meteen aan de slag!