Wij gebruiken cookies om het winkelen bij Gorilla Sports gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.× sluit deze melding
 
  •  
  • Groot assortiment
  •  
  • Gegarandeerd lage prijzen
  •  
  • 2 jaar garantie
  •  
  • Kosteloos achteraf betalen
  •  
  • Veilige betaling en verzending

Het geheim van spiermassa kweken

Spiermassa |  28 jun 2016
 
Een koptekst die je waarschijnlijk vaker hebt zien staan op diverse sites, Instagram posts en
Facebook pagina’s. De meest uiteenlopende tips om spiermassa te kweken doen op internet de ronde. Maar hoe krijg je nou echt spiermassa?
Het geheim van spiermassa kweken
Het echte geheim om spiermassa te kweken
Er worden veel verschillende methodes aangeboden om spiermassa te kweken. Zo wordt de excentrische uitvoering van oefeningen vaak genoemd als de 'vergeten methode' om spieren te ontwikkelen. Ook zouden circuitvormen de uitkomst bieden. En zo hoor, zie en lees ik wekelijks over de meest uiteenlopende methodes die jou zouden moeten helpen gespierder te worden.  
 
Wat er mis is met deze methodes? Absoluut niets. Ze zullen ongetwijfeld wat voor je
spierontwikkeling kunnen betekenen. Echter ben ik wel van mening dat we te snel oplossingen zoeken in alternatieve vormen van trainen terwijl we de fundamentele begrippen van 'klassiek' trainen niet beheersen. Wanneer je deze begrippen snapt, begrijpt hoe ze zich manifesteren in en rondom jouw training en er ook bewust naar kan handelen zul je merken dat je meer spiermassa gaat ontwikkelen.
 
De fundamentele begrippen
Om een gespierder lichaam te krijgen moet je het kracht laten leveren.
Om kracht te kunnen leveren moet je lichaam eerst hersteld zijn.
Om je lichaam te laten herstellen moet je het voorzien van de juiste brandstof. 
 
Kracht
Je krachttraining is de fase waarin je lichaam kracht levert. Hierin zorgt de geleverde inspanning ervoor dat de homeostase (balans) van je lichaam verstoord wordt, wat leidt tot de behoefte aan herstel. Dit betekent dat je elke training aardig wat mag vragen van je spieren. Je hoeft niet elke training tot falen te trainen, maar zorg er in ieder geval voor dat je laatste setje nog maar net aan te halen is. 
 
Herstel
Wanneer je lichaam gesloopt is van een intensieve krachttraining wil je lichaam hiervan herstellen. Je lichaam registreert jouw krachttraining echter als een nieuwe situatie waarin het zich plots bevindt. Je lichaam wil de volgende keer niet weer zo erg van een krachttraining uit balans raken en daarom zal je lichaam tot een hogere homeostase herstellen dan waarin het zich voor de krachttraining bevond. Om dit voor elkaar te krijgen heeft je lichaam meer spiermassa nodig. Wanneer je traint voor spiermassa zullen je spieren 48-72 uur nodig hebben om te herstellen van jouw training. Houd hier rekening mee, want jouw spieren hebben dit herstel echt nodig om te kunnen groeien.
 
Brandstof
Om in de periode van herstel meer spiermassa te ontwikkelen heeft je lichaam brandstof nodig. Dit haalt je lichaam uit voeding. Alleen je lichaam doet nog meer met voeding. Zo wordt ook de energie voor je dagelijkse activiteiten gehaald uit voeding. Wanneer je hiernaast ook spiermassa wil ontwikkelen zal je dus meer moeten gaan eten dan daarvoor (tenzij je daarvoor al te veel at). Het is dus raadzaam om te gaan onderzoeken hoeveel je daarvoor moet eten.
 
Tot slot
Mijn doel van deze blog is om je te laten begrijpen wat nou daadwerkelijk belangrijk is voor de ontwikkeling van spiermassa. Zoek je resultaten niet in onbewezen hypes, maar houd vast aan deze drie begrippen. Dan zul je vanzelf resultaat merken. Bij Kaats Coaching zijn we altijd opzoek naar leuke en interessante methodes om coachees te helpen ontwikkelen. Maar door deze begrippen toe te passen en hier op te coachen behalen wij resultaat. Iets wat wij als trainers kunnen maar jij als fitness fanaat ook zeker zelf kan. 
Met deze wetenschap kan je voortaan ook op een efficiënte manier je artikelen inkopen bij Gorilla Sports. 
 
Ben je benieuwd naar extra informatie met betrekking tot trainingsmethodes of voeding? Neem gerust een kijkje op mijn website of facebookpagina.
 
Auteur: Bart Kaats 

 

 

Reacties