Wij gebruiken cookies om het winkelen bij Gorilla Sports gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.× sluit deze melding
 
  •  
  • Groot assortiment
  •  
  • Gegarandeerd lage prijzen
  •  
  • 2 jaar garantie
  •  
  • Kosteloos achteraf betalen
  •  
  • Veilige betaling en verzending

Fitness tips om blessures te voorkomen

21 jan 2013
 

Het is cool om jezelf tijdens een fitness workout tot het uiterste te pushen. Sterker nog: je moet jezelf pushen! Maar wat minder cool is: jezelf te pushen tot over je limiet. Dat is namelijk de snelste weg naar (vaak langdurige) blessures.

Fitness tips om blessures te voorkomen

Je kent ze wel: die gasten in de sportschool die het uitschreeuwen bij het doen van die allerlaatste rep bij het bankdrukken. Het idee is als volgt: je doet een oefening net zo vaak totdat je compleet leeg bent, ongeacht de (vaak lachwekkende) techniek waarmee je het gewicht nog de lucht in krijgt. Na deze workout voel je je meestal uitstekend, wetende dat je alles hebt gegeven.

 

Maar hier ligt het probleem: als je vermoeid begint te raken, is je techniek altijd het eerste wat daaronder lijdt. Wanneer deze vermoeidheid intreedt, start je lichaam meteen met compenseren, en zal proberen ander spierweefsel aan te spreken en reflexen te vertragen. Dit veroorzaakt vaak een overbelasting van gewrichten en zacht spierweefsel zoals pezen. Hiermee is vermoeidheid de  belangrijkste factor bij het ontstaan van blessures.

 

Maar hoe weet je wanneer je een oefening te ver doordrijft? Wanneer kun je beter stoppen om blessures te voorkomen? De belangrijkste indicator is wanneer je het punt van "technical failure" bereikt. Dit is het punt waarop je een oefening niet meer op de juiste manier technisch kunt uitvoeren (let op: we hebben het dus niet over "absolute failure", dit is het punt waarop je niet in staat bent om nog één rep te maken). Je kunt dit punt op twee manieren herkennen.

1. Je kunt de juiste techniek niet meer volhouden

De eenvoudigste maatstaf is de verandering van je lichaamshouding. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een extreem holle rug nodig hebt bij het bankdrukken, of achterover moet leunen bij het uitvoeren van de arm curl. Een andere aanwijzing is als je je beweging begint in te korten. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een squat niet meer zo diep doet als je kunt, maar ergens daarboven stopt en een gedeeltelijke squat maakt. 

2. Je hebt geen totale controle meer over het gewicht

Dit punt wordt bereikt als je merkt dat je het gewicht niet meer met dezelfde snelheid wegkrijgt als eerst. Wanneer je de halterset bij het bankdrukken dus niet meer met dezelfde snelheid wegkrijgt, heb je het punt van "technical failure" bereikt. Een andere aanwijzing is wanneer je het gewicht niet meer in één vloeiende beweging terugkrijgt naar zijn startpositie, bijvoorbeeld bij de dumbell press.

 

Als je traint tot "technical failure" zul je altijd het (terechte) idee hebben dat je er nog wel een paar reps kunt uitpersen. Maar feit is dat na dat punt de spiervezels die je zo graag wilt trainen, een stuk minder actief zijn (ze zijn immers vermoeid). Hun rol wordt dan als gezegd overgenomen door ander spierweefsel en pezen. Je zult daarom een beter resultaat behalen als je even uitrust en daarna nog een set herhalingen doet

 

Tot slot is het nog belangrijk om te beseffen dat je - naast het voorkomen van onmiddellijke blessures - ook de kans op grotere chronische aandoeningen verkleint, die zich nooit meteen openbaren. Zo wordt door lange tijd te zwaar en verkeerd te trainen bijvoorbeeld de kans op verschoven rug- en nekwervels levensgroot. 

 

Zwaar trainen is prima, maar wel met verstand!

 

Reacties

 
 
Gewichten Besteld
 
door: Gerrit Ligtenberg
 |  woonplaats: 's-Gravenhage
 |  leeftijd: 13
 |  op 06 nov 2013 16:42
 
Beste site om gewichten te bestellen ik heb ze op 4 november besteld 6 november binnen gekregen perfect :)