Vetten: friend or foe?

Het nut van vet
Vetten vervullen verschillende functies in ons lichaam. Het voornaamste nut van vet is dat het energie levert. Daar waar koolhydraten de energie leveren voor korte explosieve bewegingen leveren vetten de energie voor lange rustige bewegingen. Deze twee voedingsstoffen werken met elkaar samen: hoe langzamer de activiteit, hoe meer vetten er worden aangesproken ten opzichte van koolhydraten. Hoe sneller de activiteit, hoe meer koolhydraten er worden aangesproken ten opzichte van vetten.
Daarnaast isoleert en beschermt vet het lichaam. Vet dat onderhuids wordt opgeslagen beschermt het lichaam tegen de kou. Daarnaast beschermt het vet tussen de organen je interne huishouding tegen schokbelasting.
Verder zorgen vetten ervoor dat vitamines beter worden opgenomen door het lichaam en zijn ze nodig bij de productie van diverse hormonen.
De keerzijde van vetten
Kort door de bocht kun je vetten verdelen in verzadigde en onverzadigde vetten. De verzadigde variant is vaak de veroorzaker van een te hoge cholesterolspiegel en daaraan gerelateerde hart- en vaatziekten. Daarbij moet wel gezegd worden dat dit voornamelijk plaatsvindt bij overmatige inname van deze verzadigde vetten. Het is zeker raadzaam om bedachtzaam te zijn bij het eten van verzadigde vetten.
Dik worden van vetten
Als het om vet gaat dan gebruiken mensen vaak een simpele oorzaak-gevolg relatie: “Mijn eten is vet en op mijn buik zit vet. Dat is hetzelfde en daarom zorgt vet eten voor vet op mijn lichaam.” De waarheid is echter iets complexer. In eerdere blogs heb ik al beaamd dat de energiebalans leidend is bij het aankomen of afvallen. Stel dat je dagelijks 2000 kcal nodig hebt en vetloos eet. Maar je krijgt dagelijks wel 3000 kcal aan koolhydraten en eiwitten binnen. Dan zal je het dagelijkse overschot van 1000 kcal vanzelf op je buik terugzien. Ondanks dat je vetarm eet.
Vetten zorgen pas voor vet op je lijf wanneer jij meer energie binnenkrijgt dan je opmaakt. En hier ligt de complexiteit van vetten. Waar koolhydraten en eiwitten per gram 4kcal leveren, leveren vetten 9kcal per gram. Voorbeeld: 100 gram kipfilet volledig bestaande uit eiwitten levert 400 kcal aan energie. 100 gram kippendijfilet bestaande uit 80 gram eiwitten en 20 gram vet levert 500 kcal aan energie. Zo eet je makkelijk te veel kcal waardoor je uiteindelijk dikker zult worden.
Conclusie
Dit was een korte inleiding in vetten. Een macro die je lichaam zeker nodig heeft. Het is dus niet verstandig om vet arm te eten. Van vet zal je niet dikker worden wanneer dit samen met de overige macro’s niet meer kcal bevat dan jouw energiebehoefte. Wel bevatten vetten meer kcal( 9) per gram dan eiwitten(4) en koolhydraten(4). Hierdoor is het makkelijk om te overeten. Wanneer je sportieve doelstellingen hebt en jouw voedingsprogramma hierop wilt aanpassen is het raadzaam om tussen de 10-20% van je dagelijkse voeding uit vetten te laten bestaan.
Auteur: Bart Kaats

Terug naar blog